Printer Friendly Version Na Mrakovici obeležena 80. godišnjica Bitke na Kozari @ 4 July 2022 02:42 PM

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Centralnom spomen-obeležju, na Mrakovici obeležena je 80. godišnjica Bitke na Kozari koja je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša.

U ime institucija Repubike Srpske, venac su položili  srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

U ime R. Srbije  venac kod Centralnog spomenika položili su izaslanik predsednika R. Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministarka rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, na obeležavanju 80 godina od Bitke na Kozari, da Republika Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno, istakavši da je prošli bio vek srpskog stradanja, a da ovaj treba da bude srpskog ujedinjenja - državnog i nacionalnog.

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, u svom obraćanju je između ostalog rekao da ne postoji niti jedna generacija Srba koja nije doživela svoju Kozaru i strahote mučenja i ubijanja, te da su kroz istoriju Srbi ubijani samo zato što su Srbi. On je istakao da Evropu ne bole srpske suze i patnja i da u prilog tome govori i činjenica da niko od stranih zvaničnika nije došao niti u Bratunac niti na Kozaru da se pokloni srpskim žrtvama i zatraži oprost u ime svojih predaka.

Kod Centralnog spomenika, ruže su položili predstavnici, gradova i opština, SUBNOR-a, Udruženja logoraša Drugog svetskog rata iz R. Srpske, Udruženja Jasenovac iz Banjaluke, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih organizacija od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci, obeležavanju 80. godišnjice Bitke na Kozari prisustvovali su konzul Vesna Marinković i konzul Dragan Protić.