Printer Friendly Version На Мраковици обележена 80. годишњица Битке на Козари @ 4 July 2022 02:39 PM

Служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју, на Мраковици обележена је 80. годишњица Битке на Козари која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа.

У име институција Репубике Српске, венац су положили  српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.


У име Р. Србије  венац код Централног споменика положили су изасланик председника Р. Србије министар унутрашњих послова Александар Вулин и министарка рада, запошљавања, борачке и социјалне заштите Дарија Кисић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је, на обележавању 80 година од Битке на Козари, да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено, истакавши да је прошли био век српског страдања, а да овај треба да буде српског уједињења - државног и националног.

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар унутрашњих послова Александар Вулин, у свом обраћању је између осталог рекао да не постоји нити једна генерација Срба која није доживела своју Козару и страхоте мучења и убијања, те да су кроз историју Срби убијани само зато што су Срби. Он је истакао да Европу не боле српске сузе и патња и да у прилог томе говори и чињеница да нико од страних званичника није дошао нити у Братунац нити на Козару да се поклони српским жртвама и затражи опрост у име својих предака.

Код Централног споменика, руже су положили представници, градова и општина, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог светског рата из Р. Српске, Удружења Јасеновац из Бањалуке, Борачке организације Републике Српске и других организација од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, обележавању 80. годишњице Битке на Козари присуствовали су конзул Весна Маринковић и конзул Драган Протић.