Printer Friendly Version Ambasador Aleksandar Đorđević i generalni konzul MIloš Vujić prisustvovali svečanom otvaranju izložbe „Kozara 1942“ @ 4 July 2022 01:21 PM

U četvrtak, 30. juna 2022. godine, povodom obeležavanja osamdesete godišnjice nemačko-hrvatskih masovnih ratnih zločina počinjenih nad desetinama hiljada Srba u oblasti Kozare i Potkozarja, svečano je otvorena izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom „Kozara 1942“.

Izložba je priređena u Memorijalnom muzeju na Mrakovici ,a autori izložbe su istoričari doktorand g. Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida, g-đa Marina Ljubičić Bogunović, viša kustoskinja Memorijalnog muzeja na Mrakovici, i g. Boris Radaković, kustos Memorijalnog muzeja na Mrakovici.

Izložbu je svečano otvorio direktor Muzeja žrtava genocida g. Dejan Ristić i pored ostalog, po prvi put od okončanja Drugog svetskog rata predstavljeni pojedini eksponati, kao i autentični audio-video zapisi tragičnih događaja na Kozari (tzv. slikopisi NDH).

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Božidar Nikoletić izjavio je da je ova izložba jedna u nizu aktivnosti kojima se pokušava dati značaj obeležavanju jubileja, kao i da je bitka na Kozari  bila bitka srpskog naroda za slobodu i za opstanak.
Zamenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da izložba opominje da se ta zla, koja su se desila u Prijedoru i Potkozarju, nikada više ne ponove.
Izložbu su realizovali Muzej žrtava genocida i Memorijalni muzej na Mrakovici, a biće otvorena za posetioce do 1. septembra na Mrakovici, a nakon toga u Beogradu.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su ambasador Aleksandar Đorđević i generalni konzul Miloš Vujić.