Printer Friendly Version Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић присуствовали свечаном отварању изложбе „Козара 1942“ @ 4 July 2022 01:18 PM

У четвртaк, 30. јуна 2022. године, поводом обележавања осамдесете годишњице немачко-хрватских масовних ратних злочина почињених над десетинама хиљада Срба у области Козаре и Поткозарја, свечано је отворена изложба Музеја жртава геноцида под називом „Козара 1942“.

Изложба је приређена у Меморијалном музеју на Мраковици ,a aутори изложбе су историчари докторанд г. Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, г-ђа Марина Љубичић Богуновић, виша кустоскиња Меморијалног музеја на Мраковици, и г. Борис Радаковић, кустос Меморијалног музеја на Мраковици.

Изложбу је свечано отворио директор Музеја жртава геноцида г. Дејан Ристић и поред осталог, по први пут од окончања Другог светског рата представљени поједини експонати, као и аутентични аудио-видео записи трагичних догађаја на Козари (тзв. сликописи НДХ).

Директор Националног парка "Козара" Божидар Николетић изјавио је да је ова изложба једна у низу активности којима се покушава дати значај обележавању јубилеја, као и да је битка на Козари  била битка српског народа за слободу и за опстанак.

Заменик градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да изложба опомиње да се та зла, која су се десила у Приједору и Поткозарју, никада више не понове.
Изложбу су реализовали Музеј жртава геноцида и Меморијални музеј на Мраковици, а биће отворена за посетиоце до 1. септембра на Мраковици, а након тога у Београду.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић.