Printer Friendly Version Obeleženo 30 godina od akcije „Koridor“ @ 27 June 2022 12:11 PM

U nedelju 27. juna 2022. godine počelo je obeležavanje 30 godina od operacije „Koridor“, najsloženije i najznačajnije operacije koju je izvela Vojska Republike Srpske.  

Završetkom operacije „Koridor“, uspostavljena je veza sa Srbijom i Republika Srpska je dobila kompaktnu teritoriju. Direktan povod za akciju „Koridor života“ bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu  zbog nedostatka kiseonika.

Obeležavanje je počelo Svetom liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara U Dugoj Njivi kod Modriče, a nakon parastosa položeni su venci i cveće na spomen obeležje.

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama gradova i opština Republike Srpske, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilakog rata, Trećeg Pešadisjkog Republika Srpska puka i brojni građani.


„Herojska Vojska Republike Srpske prije 30 godina probila je "Koridor života" i spojila Srpsku sa Srbijom, što je bio ključni trenutak u njenom nastanku, razvoju i postojanju“, izjavio je srpski član Predsednštva BiH Milorad Dodik. Istakao  je i da je proboj koridora bio ključni trenutak za Republiku Srpsku i da nije bilo ove operacije, pitanje je da li bi bilo Republike Srpske.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je poručila da d je proboj Koridora simbol herojske borbe srpskog naroda za slobodu i opstanak na ovim prostorima, i bitka kojom je udahnut život Republici Srpskoj.
„ Da odlučno branimo ono  za šta su se izborili oni najbolji među nama. Da i u ovim izazovnim vremenima složno stanemo iza najvažnijih nacionalnih interesa i jasno podvučemo zajedničke crvene linije. Linije ispod kojih ni po koju cenu nećemo ići, koliko god da su snažni napadi i pritisci sa kojima se suočavamo“, rekla je Cvijanovićeva.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji „Koridor“ poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Obeležavanju 30 godina od akcije „Koridor“  prisustvovao je i generalni konzul Miloš Vujić, koji je položio i venac na spomen obeležje.