Printer Friendly Version Обележено 30 година од акције „Коридор“ @ 27 June 2022 12:04 PM

У недељу 27. јуна 2022. године почело је обележавање 30 година од операције „Коридор“, најсложеније и најзначајније операције коју је извела Војска Републике Српске. 

Завршетком операције „Коридор“, успостављена је веза са Србијом и Република Српска је добила компактну територију. Директан повод за акцију „Коридор живота“ била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Обележавање је почело Светом литургијом у манастиру Светог великомученика кнеза Лазара У Дугој Њиви код Модриче, а након парастоса положени су венци и цвеће на спомен обележје.

Обележавању су присуствовали председник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић, као и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници Српске у заједничким институцијама градова и општина Републике Српске, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилаког рата, Трећег Пешадисјког Република Српска пука и бројни грађани.


„Херојска Војска Републике Српске прије 30 година пробила је "Коридор живота" и спојила Српску са Србијом, што је био кључни тренутак у њеном настанку, развоју и постојању“, изјавио је српски члан Председнштва БиХ Милорад Додик. Истакао  је и да је пробој коридора био кључни тренутак за Републику Српску и да није било ове операције, питање је да ли би било Републике Српске.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је поручила да д је пробој Коридора симбол херојске борбе српског народа за слободу и опстанак на овим просторима, и битка којом је удахнут живот Републици Српској.
„ Да одлучно бранимо оно  за шта су се изборили они најбољи међу нама. Да и у овим изазовним временима сложно станемо иза најважнијих националних интереса и јасно подвучемо заједничке црвене линије. Линије испод којих ни по коју цену нећемо ићи, колико год да су снажни напади и притисци са којима се суочавамо“, рекла је Цвијановићева.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији „Коридор“ погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Обележавању 30 година од акције „Коридор“  присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић, који је положио и венац на спомен обележје.