Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predvodio delegaciju R. Srbije, koja je prisustvovala obeležavanju godišnjice i Dana sećanja na stradale u Donjoj Gradini @ 4 May 2022 02:32 PM

Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić predvodio je delegaciju R. Srbije, koja je 1. maja o.g, prisustvovala obeležavanju godišnjice i Dana sećanja na stradale u Donjoj Gradini, gde je obeležen dan sećanja na srpske, jevrejske i romske žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Predsednika A. Vučića su dočekali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi R. Srbije, gospođa Darija Kisić Tepavčević. U delegaciji R. Srbije, pored predsednika A. Vučića, bili su i predsednik NS RS Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova u Vladi R. Srbije Aleksandar Vulin.

Polaganjem venaca i cveća i svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncetracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Cveće su položili ambasador R. Srbije Aleksandar Đorđević i generalni konzul Miloš Vujić.

Nakon toga, održan je molitveni pomen srpskim žrtvama u Jasenovcu, koji je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, a potom su pročitane molitve jevrejskim i romskim žrtvama. Molitveni pomeni upriličeni su na grobnom polju ”Hrastovi” u Spomen području “Donja Gradina”. Nakon toga, pročitano je i pismo predsednika Izraela Isaka Hercoga, u kom je naveo da su nacisti i njihovi saradnici počinili stravične zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima i da mu je dužnost kao predsednika, da osveži pamćenje na one koji su ubijani tokom Holokausta i istakao važnost očuvanja sećanja na ubijene.

Obraćanjem zvaničnika R. Srpske i R. Srbije, okončano je obeležavanje Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u koncetracionom logoru Jasenovac.

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Donja Gradina mesto na kojem je najteže govoriti i da ništa u bližoj i daljoj istoriji srpskog, a ni ljudskog roda,  nije uporedivo sa onim što se u mračnom periodu NDH dešavalo na tom prostoru. “Ovo je mesto bola i tišine, na kojem su se umesto reči čuli krici nedužnih žrtava, beznadežna vriska žena, plač i jecaji nevine dece. Niko nije mogao da računa na samilost, niti na saosećanje. Ubijanje nije bilo industrijsko, kao u nacističkim logorima smrti, već sadističko i divljačko. Svaka žrtva bila je suočena sa ličnom, patološkom mržnjom svog krvnika”, naglasila je Cvijanović.

U svom obraćanju, predsednica Cvijanović je ukazala da činjenica, da su jedino u NDH postojali logori za decu, dovoljno govori o izopačenosti tog sistema i svireposti ideologije koja je iza njega stajala. “Metodologija ustaških egzekucija jedinstven je primer u istoriji da su učenici, po zlu i izopačenosti, prevazišli svoje mentore i učitelje. Zbog toga u ovom slučaju nije moguće pronaći odgovarajuće reči, jer ni moralna, ni pravna terminologija, ne mogu opisati monstruoznost dželata, niti bol i patnju njihovih žrtava. A one za nas, nikada ne smeju postati broj, niti hladna statistika”, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala i da je zahvalna predsedniku R. Srbije A. Vučiću što je u Donjoj Gradini i što je, zajedno sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, ustanovio praksu zajedničkog obeležavanja istorijskih datuma. “Okupljamo se i okupljaćemo se da bi nam sadašnjost i budućnost bile svetlije i manje bremenite od prošlosti. Zbog toga smo i danas ovde, na ovom svetom mestu. Da se u miru pomolimo za naše nevino postradale mučenike.  Da ih nikada ne zaboravimo. Da se Jasenovac nikada i nikome ne ponovi. Neka je večan pomen svim žrtvama”, zaključila je predsednica R. Srpske Željka Cvijanović.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na početku svog obraćanja je istakao da svaki put kad dođe u Donju Gradinu, “grad mrtvih”, pokušava da pronađe odgovore o zlu i uzrocima, zašto bi bilo ko uradio nešto tako strašno, ali da nikada nije uspeo da ih nađe. “Pred nas je istorija uvek postavljala ključno pitanje “zašto?”. Ako je to pokušaj uništiti celi jedan narod, taj poduhvat, ma koliko uspešan, ipak je propao, jer svi smo mi deca tih nevinih žrtava, njihovi rođaci, braća i sestre. Niko od nas nema celo porodično stablo i po tome smo uz našu braću Jevreje, jedinstveni”, istakao je predsednik Vučić. On je dodao da su u logoru osam, u Donjoj Gradini, na mestu na kome se danas stoji, stoji bukvalno na kostima i da su sve teorije koje su mudri ljudi postavljali, pale u vodu. “Stavljali su u plitke jame 15 do 20 ljudi, da stoje uspravno i onda ih ubijali maljem zbog imena, nacije i vere. Ništa taj čin ne može racionalno objasniti”, poručio je Vučić. 

Predsednik R. Srbije je dodao moramo sačuvati naš narod od daljih sukoba, da moraju da se sačuvaju mir i naša deca. “Moramo da sačuvamo život i Srbije i Srpske. Nemamo nikog drugog, imamo samo jedni druge. Zato moramo da sačuvamo svoj srpski rod i da se njime ponosimo. Da drugima oprostimo, da pokažemo da smo ljudi, ali da nikada ne gazimo po našim žrtvama i da nikada ne zaboravimo naša stradanja”, zaključio je predsednik Vučić.

“Donja Gradina danas je dolina tišine, ogromne tuge prema onome šta se ovde desilo”, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je poručio da će u Donju Gradinu dolaziti dok je živ i napomenuo da je o stravičnim zločinima  u ustaškom logoru Jasenovac slušao kao dete, a među tim pričama je i stravična priča kako su ustaše u džak, gde su stavljali decu, gurali i mačke, vezivali džak i bacali u Savu. Potom se upitao zar je moguće da to postoji? “Naravno i nastavićemo da se toga sećamo”, poručio je. Dodik je istakao da se srpski narod odvaja od drugih jer nikada nije hteo da izgubi slobodu, a nje nema bez države. “Zato je nastala Republika Srpska i drago nam je da vidimo sve moćniju i snažniju Srbiju, koja je centar bezbednosti, mira i razvoja na Balkanu”, istakao je Milorad Dodik.

Ambasador Aleksandar Đorđević, generalni konzul Miloš Vujić, konzul Vesna Marinković i vicekonzul Perica Nikolić, prisustvovali su kako dočeku, tako i ispraćaju predsednika R. Srbije A. Vučića.