Printer Friendly Version Председник Републике Србије Александар Вучић предводио делегацију Р. Србије, која је присуствовала обележавању годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини @ 4 May 2022 02:19 PM

Председник Републике Србије господин Александар Вучић предводио је делегацију Р. Србије, која је 1. маја о.г, присуствовала обележавању годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини, где је обележен дан сећања на српске, јеврејске и ромске жртве усташког логора Јасеновац.

Председника А. Вучића су дочекали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије, госпођа Дарија Кисић Тепавчевић. У делегацији Р. Србије, поред председника А. Вучића, били су и председник НС РС Ивица Дачић и министар унутрашњих послова у Влади Р. Србије Александар Вулин.

Полагањем венаца и цвећа и светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици, обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина у концетрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Цвеће су положили амбасадор Р. Србије Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић.

Након тога, одржан је молитвени помен српским жртвама у Јасеновцу, који је служио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а потом су прочитане молитве јеврејским и ромским жртвама. Молитвени помени уприличени су на гробном пољу ”Храстови” у Спомен подручју “Доња Градина”. Након тога, прочитано је и писмо председника Израела Исака Херцога, у ком је навео да су нацисти и њихови сарадници починили стравичне злочине над Србима, Јеврејима и Ромима и да му је дужност као председника, да освежи памћење на оне који су убијани током Холокауста и истакао важност очувања сећања на убијене.

Обраћањем званичника Р. Српске и Р. Србије, окончано је обележавање Дана сећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској, у концетрационом логору Јасеновац.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Доња Градина место на којем је најтеже говорити и да ништа у ближој и даљој историји српског, а ни људског рода,  није упоредивo са оним што се у мрачном периоду НДХ дешавало на том простору. “Ово је место бола и тишине, на којем су се уместо речи чули крици недужних жртава, безнадежна вриска жена, плач и јецаји невине деце. Нико није могао да рачуна на самилост, нити на саосећање. Убијање није било индустријско, као у нацистичким логорима смрти, већ садистичко и дивљачко. Свака жртва била је суочена са личном, патолошком мржњом свог крвника”, нагласила је Цвијановић.

У свом обраћању, председница Цвијановић је указала да чињеница, да су једино у НДХ постојали логори за децу, довољно говори о изопачености тог система и свирепости идеологије која је иза њега стајала. “Методологија усташких егзекуција јединствен је пример у историји да су ученици, по злу и изопачености, превазишли своје менторе и учитеље. Због тога у овом случају није могуће пронаћи одговарајуће речи, јер ни морална, ни правна терминологија, не могу описати монструозност џелата, нити бол и патњу њихових жртава. А оне за нас, никада не смеју постати број, нити хладна статистика”, истакла је Цвијановић.

Она је додала и да је захвална председнику Р. Србије А. Вучићу што је у Доњој Градини и што је, заједно са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, установио праксу заједничког обележавања историјских датума. “Окупљамо се и окупљаћемо се да би нам садашњост и будућност биле светлије и мање бремените од прошлости. Због тога смо и данас овде, на овом светом месту. Да се у миру помолимо за наше невино пострадале мученике.  Да их никада не заборавимо. Да се Јасеновац никада и никоме не понови. Нека је вечан помен свим жртвама”, закључила је председница Р. Српске Жељка Цвијановић.

Председник Републике Србије Александар Вучић на почетку свог обраћања је истакао да сваки пут кад дође у Доњу Градину, “град мртвих”, покушава да пронађе одговоре о злу и узроцима, зашто би било ко урадио нешто тако страшно, али да никада није успео да их нађе. “Пред нас је историја увек постављала кључно питање “зашто?”. Ако је то покушај уништити цели један народ, тај подухват, ма колико успешан, ипак је пропао, јер сви смо ми деца тих невиних жртава, њихови рођаци, браћа и сестре. Нико од нас нема цело породично стабло и по томе смо уз нашу браћу Јевреје, јединствени”, истакао је председник Вучић. Он је додао да су у логору осам, у Доњој Градини, на месту на коме се данас стоји, стоји буквално на костима и да су све теорије које су мудри људи постављали, пале у воду. “Стављали су у плитке јаме 15 до 20 људи, да стоје усправно и онда их убијали маљем због имена, нације и вере. Ништа тај чин не може рационално објаснити”, поручио је Вучић. 

Председник Р. Србије је додао морамо сачувати наш народ од даљих сукоба, да морају да се сачувају мир и наша деца. “Морамо да сачувамо живот и Србије и Српске. Немамо никог другог, имамо само једни друге. Зато морамо да сачувамо свој српски род и да се њиме поносимо. Да другима опростимо, да покажемо да смо људи, али да никада не газимо по нашим жртвама и да никада не заборавимо наша страдања”, закључио је председник Вучић.

“Доња Градина данас је долина тишине, огромне туге према ономе шта се овде десило”, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик. Он је поручио да ће у Доњу Градину долазити док је жив и напоменуо да је о стравичним злочинима  у усташком логору Јасеновац слушао као дете, а међу тим причама је и стравична прича како су усташе у џак, где су стављали децу, гурали и мачке, везивали џак и бацали у Саву. Потом се упитао зар је могуће да то постоји? “Наравно и наставићемо да се тога сећамо”, поручио је. Додик је истакао да се српски народ одваја од других јер никада није хтео да изгуби слободу, а ње нема без државе. “Зато је настала Република Српска и драго нам је да видимо све моћнију и снажнију Србију, која је центар безбедности, мира и развоја на Балкану”, истакао је Милорад Додик.

Амбасадор Александар Ђорђевић, генерални конзул Милош Вујић, конзул Весна Маринковић и вицеконзул Перица Николић, присуствовали су како дочеку, тако и испраћају председника Р. Србије А. Вучића.