Printer Friendly Version Banja Luka obeležila Dan grada @ 29 April 2022 07:54 AM

Povodom Dana grada Banja Luke i dana kada je pre 77. godine Banja Luka oslobođena od fašizma u Drugom svetskom ratu, položeni su venci na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata u centru grada.

Vence su položile brojne delegacije, među kojima su bile delegacije SUBNOR-a, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, predstavnici izraelskog grada Modin, dok je u ime srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika venac položio general Dragan Vuković. Vence su položili i predstavnici političkih partija koje deluju u republičkom i gradskom parlamentu.

Nakon polaganja venaca, predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović čestitala je svim građanima Dan grada i poručila da Banja Luka obeležava veliku pobedu izvojevanu pre 77. godina, kada je oslobođena od fašizma. “To je dan kada smo počeli da živimo novi život, pun slobode koju smo nakon toga počeli sve više da cenimo. Slaveći određene važne stvari iz prošlosti, ali isto tako obeležavajući ovako važne datume i povezujući ih sa onim što želimo raditi u budućnosti, pokazujemo puni kapacitet i Banja Luke, ali i svih drugih lokalnih zajednica”, rekla je Cvijanovićeva.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije, venac na Trg palih boraca su položili konzul Vesna Marinković i vicekonzul Perica Nikolić.

Povodom 22. aprila, Dana grada Banja Luka (zbog vaskršnjih praznika obeleževanje pomereno za jučerašnji dan), u Kulturnom centru Banski Dvor održana je svečana akademija, kojoj su pored srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovali gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, predsednik Skupštine grada Mladen Ilić, ministri u Vladi R. Srpske, ministar unutrašnjih poslova R. Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici institucija, lokalnih zajednica, zvanice iz javnog i društvenog života, kao i delegacije iz gradova Modin, Novog Sada, Beograda, Kumanova, Kranja i Herceg Novog.

Na akademiji su uručene nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima, a najznačajniju nagradu “Ključ grada”, sa poveljom Počasni građanin, dobio je odbornik Marinko Umičević, koji je i tehnički direktor fabrike obuće “Bema”.

“Banja Luka u svojoj prošlosti važi za jedan od centara antifašizma na ovim prostorima, danas je glavni grad Republike Srpske i jedan od najbezbednijih u regionu”, rekao je nakon svečanosti srpski član Predsedništva BiH M. Dodik. Čestitajući gradonačelniku i Banjalučanima Dan grada, Dodik je rekao da Banja Luka proslavlja datum kada je oslobođena u Drugom svetskom ratu.

“Mi BiH poštujemo, a Republiku Srpsku iskreno volimo. Lepo je znati da je R. Srpska uspešna, snažna, a da je Banja Luka grad koji se razvija i jedan od najlepših srpskih gradova”, rekao je ministar unutrašnjih poslova R. Srbije Aleksandar Vulin. On je istakao da nije zaboravljeno šta je bilo u proteklom periodu, ali je naglasio da su svi ponosni na slobodarstvo, kao i da je Banja Luka puno puta morala da se oslobađa, ali nikada nije bila neslobodna, pa čak i kada je bila okupirana.

Svečanoj akademiji, kao i dočeku i ispraćaju ministra unutrašnjih poslova R. Srbije Aleksandra Vulina, sa delegacijom, prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić.