Printer Friendly Version Бања Лука обележила Дан града @ 29 April 2022 07:48 AM

Поводом Дана града Бања Луке и дана када је пре 77. године Бања Лука ослобођена од фашизма у Другом светском рату, положени су венци на споменик палим борцима Народноослободилачког рата у центру града.


Венце су положиле бројне делегације, међу којима су биле делегације СУБНОР-а, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, представници израелског града Модин, док је у име српског члана Председништва БиХ Милорада Додика венац положио генерал Драган Вуковић. Венце су положили и представници политичких партија које делују у републичком и градском парламенту.

Након полагања венаца, председница Р. Српске Ж. Цвијановић честитала је свим грађанима Дан града и поручила да Бања Лука обележава велику победу извојевану пре 77. година, када је ослобођена од фашизма. “То је дан када смо почели да живимо нови живот, пун слободе коју смо након тога почели све више да ценимо. Славећи одређене важне ствари из прошлости, али исто тако обележавајући овако важне датуме и повезујући их са оним што желимо радити у будућности, показујемо пуни капацитет и Бања Луке, али и свих других локалних заједница”, рекла је Цвијановићева.

Испред Генералног конзулата Републике Србије, венац на Трг палих бораца су положили конзул Весна Маринковић и вицеконзул Перица Николић.

Поводом 22. априла, Дана града Бања Лука (због васкршњих празника обележевање померено за јучерашњи дан), у Културном центру Бански Двор одржана је свечана академија, којој су поред српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, присуствовали градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, председник Скупштине града Младен Илић, министри у Влади Р. Српске, министар унутрашњих послова Р. Србије Александар Вулин, представници институција, локалних заједница, званице из јавног и друштвеног живота, као и делегације из градова Модин, Новог Сада, Београда, Куманова, Крања и Херцег Новог.

На академији су уручене награде заслужним појединцима и колективима, а најзначајнију награду “Кључ града”, са повељом Почасни грађанин, добио је одборник Маринко Умичевић, који је и технички директор фабрике обуће “Бема”.

“Бања Лука у својој прошлости важи за један од центара антифашизма на овим просторима, данас је главни град Републике Српске и један од најбезбеднијих у региону”, рекао је након свечаности српски члан Председништва БиХ М. Додик. Честитајући градоначелнику и Бањалучанима Дан града, Додик је рекао да Бања Лука прославља датум када је ослобођена у Другом светском рату.

“Ми БиХ поштујемо, а Републику Српску искрено волимо. Лепо је знати да је Р. Српска успешна, снажна, а да је Бања Лука град који се развија и један од најлепших српских градова”, рекао је министар унутрашњих послова Р. Србије Александар Вулин. Он је истакао да није заборављено шта је било у протеклом периоду, али је нагласио да су сви поносни на слободарство, као и да је Бања Лука пуно пута морала да се ослобађа, али никада није била неслободна, па чак и када је била окупирана.

Свечаној академији, као и дочеку и испраћају министра унутрашњих послова Р. Србије Александра Вулина, са делегацијом, присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.