Printer Friendly Version Obeležen Dan Republike Srpske u Banja Luci @ 11 January 2022 12:40 PM

Brojnim aktivnostima u Republici Srpskoj obeležen je 8. i 9. januara 2022. godine Dan Republike Srpske.

Program proslave 30 godina postojanja Republike Srpske počeo je 8. januara polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju "Sveti Pantelija" i na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na Trgu palih boraca NOR-a,

gde su vence položili predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH  Milorad Dodik, premijer R. Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine R. Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik  Narodne Skupštine R. Srbije Ivica Dačić, kao i ministri u Vladi R. Srpske, srpski predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacije Veća Naroda Republike Srpske i Saveza opština i gradova.

Istog dana, odvojenim sastancima predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa predsednicom Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Povodom proslave Dana Republike, predsednica Željka Cvijanović uručila je odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima i to :
- Ordenom Republike Srpske na lenti za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske Nj.E. Ivicu Dačića, predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.


- Ordenom Njegoša I reda za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske odlikovani su  Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno – informativne agencije Republike Srbije, i Đorđević Zoran, vd direktor Javnog preduzeća „Pošte Srbije“.               

 

                   
- Ordenom Njegoša III reda odlikovan je Nj. E. gospodin Marko Đurić, ambasador R. Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.


- Ordenom časti sa zlatnim zracima, posthumno odlikovan je prof. dr Stanković Zoran, general – major, patolog, predsednika Koordinacionog tela Vlade R. Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministar zdravlja i odbrane Republike Srbije.

Svečana akademija povodom Dana R. Srpske 9. januara i tri decenije postojanja Repulike Srpske, održana je u večernjim satima u Banjaluci intoniranjem himni RS i Srbije – „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Svečanoj akademiji prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je predvodila delegaciju R. Srbije u čijem sastavu su bili ministri u Vladi R. Srbije: ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, ministar finansija Siniša Mali, ministarka pravde Maja Popović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministarka pravde Maja Popović,  ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i  predsednik Narodne Skupštine R. Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu NSRS Milimir Vujadinović, direktor Bezbednosno-obaveštajne agencije Srbije (BIA) Branislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ,  Zoran Đorđević, vd direktor Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, Nj.E. gospodin Marko Đurić, ambasador R. Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama,  Nj.E. gospodin Aleksandar Đorđević, ambasador R. Srbije u BiH, kao i članovi kraljevske porodice Karađorđević predsednici  političkih partija iz RS, predstavnici javnog i kulturnog života.

Predsenica Vlade R. Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije. Premijerka je istakla da, da nije bilo stradanja srpskog naroda od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ''Za dom spremni'' ponovo 1991. godine, ne bi bilo ni RS.„Verujem da bi oni dovršili 'posao' koji je započet 50 godina ranije i dovršili 'posao' istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vere“ naglasila je A. Brnabić. Ona je istakla da joj je izuzetna čast što je danas u Banjaluci, što učestvuje u obeležavanju značajnog datuma kakav je Dan RS i što je u prilici da prenese čestitke i pozdrave u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i građana Srbije.

Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije je u održanom govoru između ostalog rekao da je došao u Republiku Srpsku da ohrabri srpski narod u čuvanju i izgrađivanju jedinstva, bez obzira na sve razlike, u nastojanju izgradnje svega što je dobro i korisno svima. "Ovde sam sa vama i uviek ću biti za razumevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u celini, da imaju svoje poglede na svoja prava. Ali, važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava", poručio je srpski patrijarh

Obeležavanje Dana Republike Srpke , nastavljeno je 9. januara o.g., Svečanim defileom na Trgu Krajine u Banjaluci, gde se okupilo više hiljada građana.

Svečanom defileu na Trgu Krajine u Banja Luci prisustvovale su  visoke zvanice iz R. Srbije, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Daria Kisić Tepavčević, načelniki Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović,  državni sekretar ministarsva spoljnih poslova R. Srbije gospodin Nemanja Starović, Nj. E. gospodin Marko Đurić, ambasador R. Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, član kraljevske porodice Filip Karađorđević, predstavnici političkih partija iz RS, javnog i kulturnog života.

Ambasador Aleksandar Đorđević, generalni kozul Miloš Vujić, konzul i vicekonzul u GK Banja Luka Vesna Marinković i Perica Nikolić prisustvovali su kako dočeku i ispraćaju delegacija iz R. Srbije tako i svim aktivnostima koje su pratile obeležavanje Dana R. Srpske u Banja Luci.