Printer Friendly Version Обележен Дан Републике Српске у Бања Луци @ 11 January 2022 12:25 PM

Бројним активностима у Републици Српској обележен је 8. и 9. јануара 2022. године Дан Републике Српске.

Програм прославе 30 година постојања Републике Српске почеo je 8. јануара полагањем венаца на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на бањалучком Гробљу "Свети Пантелија" и на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на Тргу палих бораца НОР-а,

где су венце положили председница Р. Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ  Милорад Додик, премијер Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, председник  Народне Скупштине Р. Србије Ивица Дачић, као и министри у Влади Р. Српске, српски представници у Парламентарној скупштини БиХ, делегације Већа Народа Републике Српске и Савеза општина и градова.

Истог дана, одвојеним састанцима председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић састао се са председницом Жељком Цвијановић и председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем.

Поводом прославе Дана Републике, председница Жељка Цвијановић уручила је одликовања и признања заслужним институцијама и појединцима и то :
- Орденом Републике Српске на ленти за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске Њ.Е. Ивицу Дачића, председника Народне скупштине Републике Србије.


- Орденом Његоша I реда за признати јавни рад и личне резултате, заслуге у међународној сарадњи, као и допринос у развоју и јачању свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске одликовани су  Братислав Гашић, директор Безбедносно – информативне агенције Републике Србије, и Ђорђевић Зоран, вд директор Јавног предузећа „Поште Србије“.   

 

                               
- Орденом Његоша III реда одликован је Њ. Е. господин Маркo Ђурић, амбасадор Р. Србије у Сједињеним Америчким Државама.


- Орденом части са златним зрацима, постхумно одликован је проф. др Станковић Зоран, генерал – мајор, патолог, председника Координационог тела Владе Р. Србије за Бујановац, Прешево и Медвеђу и бивши министар здравља и одбране Републике Србије.

Свечана академија поводом Дана Р. Српске 9. јануара и три деценије постојања Репулике Српске, одржана је у вечерњим сатима у Бањалуци интонирањем химни РС и Србије – „Моја Република“ и „Боже правде“.

Свечаној академији присуствовала је премијерка Ана Брнабић која је предводила делегацију Р. Србије у чијем саставу су били министри у Влади Р. Србије: министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, министар финансија Синиша Мали, министарка правде Маја Поповић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка правде Маја Поповић,  министарка привреде Анђелка Атанасковић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.


Свечаној академији присуствовао је и  председник Народне Скупштине Р. Србије Ивица Дачић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону НСРС Милимир Вујадиновић, директор Безбедносно-обавештајне агенције Србије (БИА) Бранислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић ,  Зоран Ђорђевић, вд директор Јавног предузећа „Поште Србије“, Њ.Е. господин Маркo Ђурић, амбасадор Р. Србије у Сједињеним Америчким Државама,  Њ.Е. господин Александар Ђорђевић, амбасадор Р. Србије у БиХ, као и чланови краљевске породице Карађорђевић председници  политичких партија из РС, представници јавног и културног живота.

Предсеница Владе Р. Србије Ана Брнабић изјавила је да је Република Српска створена на геноциду, али на геноциду над српским народом који је плански осмишљен и детаљно спровођен 1940-их година прошлог века, са јасном намером да се настави и заврши 50 година касније. Премијерка је истакла да, да није било страдања српског народа од 1941. до 1945. године и да није било поклича ''За дом спремни'' поново 1991. године, не би било ни РС.„Верујем да би они довршили 'посао' који је започет 50 година раније и довршили 'посао' истребљења српског народа и православне вере“ нагласила је А. Брнабић. Она је истакла да јој је изузетна част што је данас у Бањалуци, што учествује у обележавању значајног датума какав је Дан РС и што је у прилици да пренесе честитке и поздраве у име председника Србије Александра Вучића и грађана Србије.

Његова светост патријарх српски г. Порфирије је у одржаном говору између осталог рекао да је дошао у Републику Српску да охрабри српски народ у чувању и изграђивању јединства, без обзира на све разлике, у настојању изградње свега што је добро и корисно свима. "Овде сам са вама и увиек ћу бити за разумевање онога што ви сматрате да је важно за вас, за ваша неотуђива права. Сигуран сам да то исто чине други народи који живе са вама у Српској и БиХ у целини, да имају своје погледе на своја права. Али, важно је да сви знамо да брига о својим правима никада не отима и не угрожава туђа права", поручио је српски патријарх

Обележавање Дана Републике Српке , настављено је 9. јануара о.г., Свечаним дефилеом на Тргу Крајине у Бањалуци, где се окупило више хиљада грађана.

Свечаном дефилеу на Тргу Крајине у Бања Луци присуствовале су  високе званице из Р. Србије, министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Дариа Кисић Тепавчевић, начелники Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић,  државни секретар министарсва спољних послова Р. Србије господин Немања Старовић, Њ. Е. господин Маркo Ђурић, амбасадор Р. Србије у Сједињеним Америчким Државама, члан краљевске породице Филип Карађорђевић, представници политичких партија из РС, јавног и културног живота.

Амбасадор Александар Ђорђевић, генерални козул Милош Вујић, конзул и вицеконзул у ГК Бања Лука Весна Маринковић и Перица Николић присуствовали су како дочеку и испраћају делегација из Р. Србије тако и свим активностима које су пратиле обележавање Дана Р. Српске у Бања Луци.