Printer Friendly Version KAMPANЈA ZAŠTITE IMOVINSKIH PRAVA SRBA U FEDERACIJI BIH @ 9 September 2021 01:19 PM

U Federaciji BiH je u toku usklađivanje podataka o nekretninama katastra i zemljišnih knjiga, tzv. harmonizacija podataka. Prilikom ovog procesa pripadnici srpskog naroda mogu da izgube pravo na imovinu, koja je u njihovom vlasništvu ili posedu.

Prepreku za upis vlasničkih i drugih prava na imovinu u Federacji BiH predstavlja činjenica da se pozivi nosiocima imovinskih prava ne šalju lično, a u mnogim slučajevima se kao vlasnik upisuje država, entitet, kanton ili opština, ili  lice koje neovlašćeno koristi srpsku imovinu.

U Federaciji BiH javni poziv za zamenu i uspostavljanje novih zemljišnih knjiga se objavljuje samo u Službenom listu Federacije BiH i u dnevnim novinama koje su dostupne samo  u Federaciji BiH i to pojedinačno za svaku katastarsku opštinu, tako da izbegli i raseljeni Srbi i njihovi naslednici nemaju saznanja da je njihovo zemljište ili zemljište predaka predmet postupka, te se njihovo pravo ne uzima u obzir.

Odbor za zaštitu prava Srba u  FBiH je saopštio da je veliki broj Srba ostao bez prava u novim ili zamenjenim zemljišnim knjigama i da postoji realna mogućnost da izbegli i raseljeni Srbi i njihovi naslednici ostanu bez prava na zemljištu i zbog institucije održaja. Na osnovu člana 58. Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH drugo lice kao samostalni posednik stiče pravo vlasništva na zemlji nakon perioda od 10 ili 20 godine neprekidnog posedovanja.

Oko 400.000 lica srpske nacionalnosti i dalje polažu prava na nepokretnosti u FBiH (u vlasništvu ili u posedu). Ukoliko se građanin izjasni da nije imao saznanja o raspisu moguće je rok za prijavu produžiti do godinu dana. Napominjemo da vlasnička tužbe kod imovine ne zastareva i da je moguće, preko sudskog procesa, naknadno prijaviti pogrešan upis !

Obaveštavamo sve pripadnike srpskog naroda poreklom iz Federacije BiH koji se nalaze u dijaspori da se jave

Kancelariji za stručnu pravnu pomoć Republike Srpske :
 

Telefon: +387 55 490- 940
Viber i WhatsApp: +387 65 090- 040

Email adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org
Facebook i Instragam @kancelarijeza pravnu pomoc

Kontakt Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH
E-mail adresa:
odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com
Facebook @srbiufederacijibih
Twitter @OdborF