Printer Friendly Version Његова светост Патријарх српски Порфирије посетио град Добој @ 20 August 2021 11:14 AM

Град Добој је, дана 19.8.2021. године, обележио крсну славу – Преображење господње. У јутарњим часовима одржана је Света архијереска литургија, коју је служио Његова Светост патријарх српски Порфирије, након чега је одржана литија и уприличен славски обред.

Обележавању крсне славе града, присуствовали су председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министар у Влади Р. Српске за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, потпредседник Народне скупштине Р. Српске Милан Петковић, народни посланици, представници Српске у заједничким институцијама БиХ, начелници и градоначелници локалних заједница у Р. Српској, као и црквени великодостојници СПЦ. Посета Добоју је прва посета српског патријарха Порфирија Р. Српској након устоличења, а уједно и прва посета једног патријарха Добоју, након 83. године.

У обраћању присутним грађанима, градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је, да се на Дан обележавања крсне славе града, због посете српског патријарха радује читав Добој, али и Р. Српска. “Сви кажу да је Добој град људи са великим срцем. Долазак патријарха Порфирија то велико срце испуњава љубављу”, истакао је Јеринић и захвалио патријарху на посети.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик честитајући славу руководству града и грађанима Добоја, поручио је да је Добој стратешки важан за Р. Српску и да зато представља велико градилиште. Додик је додао да је Српска православна црква данас један од најважнијих стубова идентитета српског народа, те да би, да није било СПЦ, тај идентитет био изгубљен кроз вековне окупације.”Само чврста вера могла је да очува народ и зато овај народ верује цркви, поштује своју веру, своју крсну славу, зато и пише ћирилицом”, рекао је српски члан Председништва и истакао да посета патријарха Порфирија Добоју, представља велику част за све грађане Р. Српске.

Патријарх српски Порфирије истакао је у обраћању да је велика радост испунила његову душу, због тога што је прва посета Р. Српској и БиХ, управо посета Добоју. Он је позвао на очување мира, истичући да морамо да поштујемо и уважавамо једни друге. Указао је на потребу јединства и смиреност, насупрот неслагању, да би Срби сачували своје име и идентитет. “Ја ћу се молити за мир на овим просторима и учинићу све, заједно са својом браћом архијерејима, да ми будемо оно што јесмо и да своје српско име носимо са поносом”, рекао је. Патријарх Порфирије је нагласио да Р. Српска представља гарант мира и постојања српског народа у БиХ, али и гарант суживота свих народа у БиХ и додао да је на овим подручјима било доста неспоразума, крви и патње, поручивши да обично људи имају потребу за разумевањем, за миром и суживотом, без обзира на веровање и да ту постоји простор за јединство, упркос онима који имају другачије интересе.

Конзул Драган Протић и вице конзул Перица Николић, присуствовали су Светој архијереској литургији, литији и свечаном пријему који је уприличен након славског обреда.