Printer Friendly Version Obeleženo 79 godina od Bitke na Kozari @ 5 July 2021 11:17 AM

Na Mrakovici  dana 03. jula 2021 godine obeleženo je 79 godina od Bitke na Kozari. Program obeležavanja počeo je parastosom kod Spomen-krsta a nastavljen polaganjem venaca i umetničkim programom u spomeničkom kompleksu Mrakovica.

Skupu koji su zajednički organizovali resorni odbori Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije, prisustvovali su i vence položili predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Miodrag Kapor, delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Banja Luke, predstavnici SUBNOR-a.

Programu obeležavanja prisustvovali su i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obraćajući se prisutnima je rekao da je srpski narod uvek bio na pravoj strani  istorije i da se na specifičan način vode borbe i danas. Istakao je da se mora obezbediti pamćenje zbog budućih generacija i da ne smemo zaboraviti svoje žrtve, srpski narod je svojom naivnošću svoje pobede podelio sa drugim narodima na ovom prostoru i sa tim moramo da raskinemo. Ponovio je očekivanje da će jednog dana Republika Srpska i Srbija biti jedna država.

Predsednica R. Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvek bila simbol snage i stradanja i podsetila na strahote koje je narod morao da preživi, da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti. Istakla je da nas istorija uči kako da se ponašamo u budućnosti i da je srećna što u teškim vremenima može da se osloni na Srbiju.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana. Simbol je  stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u kojoj je ubijeno 40 000 civila, a 68 000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Programu obeležavanja Bitke na Kozari, parastosu i polaganju venaca, prisustvovao je ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević i konzul Dragan Protić.