Printer Friendly Version Обележено 79 година од Битке на Козари @ 5 July 2021 11:05 AM

На Мраковици  дана 03. јула 2021 године обележено је 79 година од Битке на Козари. Програм обележавања почео је парастосом код Спомен-крста а настављен полагањем венаца и уметничким програмом у споменичком комплексу Мраковица.


Скупу који су заједнички организовали ресорни одбори Владе Републике Српске и Владе Републике Србије, присуствовали су и венце положили председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Миодраг Капор, делегација Народне Скупштине Републике Српске, делегација Владе Републике Српске, градоначелник Бања Луке, представници СУБНОР-а.

 

Програму обележавања присуствовали су и представници политичког, јавног и културног живота Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик обраћајући се присутнима је рекао да је српски народ увек био на правој страни  историје и да се на специфичан начин воде борбе и данас. Истакао је да се мора обезбедити памћење због будућих генерација и да не смемо заборавити своје жртве, српски народ је својом наивношћу своје победе поделио са другим народима на овом простору и са тим морамо да раскинемо. Поновио је очекивање да ће једног дана Република Српска и Србија бити једна држава.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Козара увек била симбол снаге и страдања и подсетила на страхоте које је народ морао да преживи, да је то залог који се мора носити у будућности. Истакла је да нас историја учи како да се понашамо у будућности и да је срећна што у тешким временима може да се ослони на Србију.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана. Симбол је  страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа у којој је убијено 40 000 цивила, а 68 000 је заробљено и одведено у логоре.

Програму обележавања Битке на Козари, парастосу и полагању венаца, присуствовао је амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и конзул Драган Протић.