Printer Friendly Version Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja gospođa Maja Gojković otvorila izložbu crteža Milića od Mačve u Gradišci @ 24 June 2021 10:43 AM

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja gospođa Maja Gojković otvorila je izložbu crteža srpskog slikara Milića od Mačve u Kulturnom centru Gradiška dana 23 juna 2021. godine, u Gradišci.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, princeza Jelisaveta Karađorđević, predstavnici grada Gradiška, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i drugi gosti iz kulturnog i javnog života Republike Srpske. Izložbu čine crteži Milića od Mačve iz privatne zbirke Dušanke Subotić Homen, unuke gradiškog prote  Dušana Subotića koji je zajedno sa vladikom banjalučkim Platonom bio među prvim žrtvama ustaša u Drugom svetskom ratu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja gospođa Maja Gojković se obratila gostima i  tom prilikom istakla da Srbija gaji posebne odnose  sa Republikom Srpskom u mnogim oblastima pa tako i u kulturi i umetnosti i da se svaki put odazove na poziv nekoj kulturnoj manifestaciji u Republici Srpskoj, kao što je otvaranje ove značajne izložbe u Gradišci. Zatim je naglasila da je Milić od Mačve obeležio 20. vek srpskog slikarstva zajedno sa grupom slikara koji su bili okupljeni u pokretu „Medijala“ i da je bio poseban jer se u vreme komunizma hrabro bavio temama koje su bile zabranjene prikazujući ih kroz neki svoj nadrealizam. Dodala je da su izloženi neki od crteža koje do sada ljubitelji umetnosti nisu imali priliku da vide jer se nalaze u privatnoj zbirci.

Dočeku i ispraćaju potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra kulture i informisanja gospođe Maja Gojković i otvaranju izložbe crteža srpskog slikara Milića od Mačve prisustvovali su konzul žeran Vesna Marinković i konzul Dragan Protić.