Printer Friendly Version Потпредседник Владе Републике Србије и министар културе и информисања госпођа Маја Гојковић отворила изложбу цртежа Милића од Мачве у Градишци @ 24 June 2021 10:40 AM

Потпредседник Владе Републике Србије и министар културе и информисања госпођа Маја Гојковић отворила је изложбу цртежа српског сликара Милића од Мачве у Културном центру Градишка дана 23 јуна 2021. године, у Градишци.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, принцеза Јелисавета Карађорђевић, представници града Градишка, свештенство Српске православне цркве и други гости из културног и јавног живота Републике Српске. Изложбу чине цртежи Милића од Мачве из приватне збирке Душанке Суботић Хомен, унуке градишког проте  Душана Суботића који је заједно са владиком бањалучким Платоном био међу првим жртвама усташа у Другом светском рату.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар културе и информисања госпођа Маја Гојковић се обратила гостима и  том приликом истакла да Србија гаји посебне односе  са Републиком Српском у многим областима па тако и у култури и уметности и да се сваки пут одазове на позив некој културној манифестацији у Републици Српској, као што је отварање ове значајне изложбе у Градишци. Затим је нагласила да је Милић од Мачве обележио 20. век српског сликарства заједно са групом сликара који су били окупљени у покрету „Медијала“ и да је био посебан јер се у време комунизма храбро бавио темама које су биле забрањене приказујући их кроз неки свој надреализам. Додала је да су изложени неки од цртежа које до сада љубитељи уметности нису имали прилику да виде јер се налазе у приватној збирци.

Дочеку и испраћају потпредседника Владе Републике Србије и министра културе и информисања госпође Маја Гојковић и отварању изложбе цртежа српског сликара Милића од Мачве присуствовали су конзул жеран Весна Маринковић и конзул Драган Протић.