Printer Friendly Version Председник Вучић састао се са делегацијом Републике Српске @ 2 June 2021 02:11 PM

02. јун 2021. године

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са делегацијом Републике Српске, коју су предводили председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Званичници су разговарали о аспектима сарадње Србије и Српске, реализацији договорених пројеката, ситуацији на Косову и Метохији, као и другим важним темама.

Током сусрета председник Вучић је пажљиво саслушао чланове делегације РС и рекао да сви добро разумеју тежину позиције Републике Српске и целог српског народа.

„Ово нису лаки и једноставни дани за српски народ. Пажљиво сам саслушао наше госте и захвалио на подршци и јединству које показујемо у овим тренуцима“, рекао је председник Вучић и додао да Србију очекују важни и тешки дани по питању Косова и Метохије. Он је истакао да ће Република Србија увек помагати и подржавати Републику Српску, поштујући интегритет Босне и Херцеговине, али и интегритет РС у оквиру БиХ.

„Све радимо у складу са међународноправним нормама, поштујући наше комшије и пријатеље Бошњаке, али и показујући љубав и пажњу према Републици Српској“, рекао је председник Вучић и додао да ће Србија по први пут тражити извештај од високог представника, у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума.

Председник Вучић је нагласио да је за Србију, а уверен је и за Републику Српску, очување мира и стабилности од суштинског значаја.



Разговарајући о економској сарадњи, председник Вучић је указао на важност наставка реализације економских пројеката, међу којима је и изградња модерног аеродрома у Требињу.

Указавши на то да Србија има довољно вакцина за цео регион, председник Вучић је позвао грађане БиХ да се вакцинишу.

„Донели смо одлуку о вакцинацији свих грађана БиХ у Србији потпуно бесплатно. Могу да буду вакцинисани где год пожеле – у Београду, Крагујевцу, пограничним деловима“, рекао је председник Вучић.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је, након састанка, пренео захвалност председнику Републике Србије Александру Вучићу што је саслушао делегацију Републике Српске.

„Замолили смо председника Вучића да нам помогне у разумевању ове ситуације, јер нам је потребно јединство“, навео је он и додао да је посебна тема разговора била именовање високог представника, које мора бити у складу са релевантном резолуцијом Савета безбедности УН, као и да све треба да се врати у токове легалности уз примену Устава БиХ и поштовањe међународног права.

Извор: www.predsednik.rs

Фото: Димитрије Голл