Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić prisustvovao obeležavanju godišnjice i Dana sećanja na stradale u Donjoj Gradini @ 10 May 2021 01:49 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je 8. maja 2020. godine, Donju Gradinu povodom obeležavanja godišnjice i Dana sećanja na stradale u Donjoj Gradini.

Predsednika A. Vučića su dočekali predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. i premijer R. Srpske Radovan Višković. Predsednik A. Vučić je predvodio delegaciju iz R.Srbije u kojoj su bili ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije, gospođa Darija Kisić Tepavčević.

Predsednik A. Vučić je nakon dolaska održao sastanak u Kozarskoj Dubici sa načelnicima opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje i Drvar. Glavna tema sastanka bile su investicije Srbije i R. Srpske u ove četiri opštine, koje spadaju među nerazvijene, kao i pomoć u sanaciji štete od nedavnog zemljotresa u Dubici i Kostajnici.

Predsednik A.Vučić je nakon održanog sastanka rekao da će R. Srbija pomoći Republici Srpskoj.  “ Srbija će izdvojiti više od 10 miliona evra pomoći za četiri male opštine u Republici Srpskoj, odnosno tri u Republici Srpskoj i jednu u Federaciji BiH - izjavio je A. Vučić. Deo te pomoći će biti u novcu, a deo u projektima.

“Srbija će na svaki način pomoći da ljudi mogu da žive bolje,  da mogu da vide svoju budućnost na svojim ognjištima. Zahvalan sam Republici Srpskoj što uvek i bez sujete i taštine razgovara sa nama i što dovoljno mudro i pametno traže. A mi, ukoliko smo u mogućnosti, da privučemo strane direktne investicije - zaključio je predsednik R.Srbije.

Polaganjem venaca i cveća i svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla obeležen je Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Nakon polaganja venaca, na grobnom polju Topole u okviru Spomen - područja Donja Gradina, prisutnima se obratio predsednik A. Vučić i između ostalog izjavio  da nikada više ne smemo sebe od sveta da odstranimo,  "Jer to je zalog za budućnost dece, da nemamo više humke i nova stradanja. Novi Jasenovci i nove ‘Oluje‘ neće se više dogoditi našem narodu. Sećanje, jedinu prepreku ovim zločinima ne smemo više nikada da izgubimo", istako je A. Vučić.

Predsednik R. Srbije rekao je da danas svi imamo obavezu da govorimo. Ovakav zločin, navodi Vučić, može i sutra da se dogodi nekom drugom i "mi moramo da ga sprečimo na vreme, ovako govoreći, ne štedeći ni sebe govoreći i kada smo mi činili zločine, jer to mora da pravi razliku između nas i drugih".

"Svet u kome nečije ime od kolevke do groba ne sme da bude spomenuto, svet klanja, više ne sme nikada da postane moguć. Mi takav svet danas sprečavamo. Danas podsećajući na strahotu koja nas je snašla podsećamo i na zločin koji je u naše ime počinjen spremni da ga nikada ne zaboravimo, jer je razum jedini odgovor na ovoliku nesreću", istakao je predsednik A. Vučić.

Predsednik R. Srbije A. Vučić rekao je u daljem obraćanju u Donjoj Gradini da je teško ne ostati nem nad ovim kostima nabijenim u plitku zemlju. "Teško je ne osetiti nemoć nad ovim zločinom nad čitavim jednim narodom, zločinom istrebljenja konačnim koji je smišljen zbog teorije zla i krvi, zbog uverenja da neko ima pravo na život, a neko drugi ne", rekao je A. Vučić.

"Ovde kada dođem setim se reči Simona Vizentala koji je ubeđen da se istorija ponavlja, a sa njom i zločin. Upozoravao je da su informacija i priča o tom zločinu način da se ne ponovi. Ovde smo da ukažemo poštovanje onima koji su stradali, ali i da se ne ponovi nikada više", kazao je predsednik Vučić.

Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju velikog memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Za srpski narod je veoma važna kultura sećanja, jer ko je nema nema snagu ni u budućnosti, istakao je predsednik A. Vučić.

Ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević prisustvovao je na sastanku koji je predsednik Vučić imao sa zvaničnicima R. Srpske.

Ambasador Aleksandar Đorđević i konzul žeran u GK Banja Luka Vesna Marinković prisustvovali su dočeku i ispraćaju predsednika R. Srbije A. Vučića.