Printer Friendly Version Председник Републике Србије господин Александар Вучић присуствовао обележавању годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини @ 10 May 2021 01:42 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је 8. маја 2020. године, Доњу Градину поводом обележавања годишњице и Дана сећања на страдале у Доњој Градини.

Председника А. Вучића су дочекали председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић. и премијер Р. Српске Радован Вишковић. Председник А. Вучић је предводио делегацију из Р.Србије у којој су били министар одбране Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Р. Србије, госпођа Дарија Кисић Тепавчевић.

Председник А. Вучић је након доласка одржао састанак у Козарској Дубици са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар. Главна тема састанка биле су инвестиције Србије и Р. Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Костајници.

Председник А.Вучић је након одржаног састанка рекао да ће Р. Србија помоћи Републици Српској.  “ Србија ће издвојити више од 10 милиона евра помоћи за четири мале општине у Републици Српској, односно три у Републици Српској и једну у Федерацији БиХ - изјавио је А. Вучић. Део те помоћи ће бити у новцу, а део у пројектима.

“Србија ће на сваки начин помоћи да људи могу да живе боље,  да могу да виде своју будућност на својим огњиштима. Захвалан сам Републици Српској што увек и без сујете и таштине разговара са нама и што довољно мудро и паметно траже. А ми, уколико смо у могућности, да привучемо стране директне инвестиције - закључио је председник Р.Србије.

 

Полагањем венаца и цвећа и светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Након полагања венаца, на гробном пољу Тополе у оквиру Спомен - подручја Доња Градина, присутнима се обратио председник А. Вучић и између осталог изјавио  да никада више не смемо себе од света да одстранимо,  "Јер то је залог за будућност деце, да немамо више хумке и нова страдања. Нови Јасеновци и нове ‘Олује‘ неће се више догодити нашем народу. Сећање, једину препреку овим злочинима не смемо више никада да изгубимо", истако је А. Вучић.

Председник Р. Србије рекао је да данас сви имамо обавезу да говоримо. Овакав злочин, наводи Вучић, може и сутра да се догоди неком другом и "ми морамо да га спречимо на време, овако говорећи, не штедећи ни себе говорећи и када смо ми чинили злочине, јер то мора да прави разлику између нас и других".

"Свет у коме нечије име од колевке до гроба не сме да буде споменуто, свет клања, више не сме никада да постане могућ. Ми такав свет данас спречавамо. Данас подсећајући на страхоту која нас је снашла подсећамо и на злочин који је у наше име почињен спремни да га никада не заборавимо, јер је разум једини одговор на оволику несрећу", истакао је председник А. Вучић.

Председник Р. Србије А. Вучић рекао је у даљем обраћању у Доњој Градини да је тешко не остати нем над овим костима набијеним у плитку земљу. "Тешко је не осетити немоћ над овим злочином над читавим једним народом, злочином истребљења коначним који је смишљен због теорије зла и крви, због уверења да неко има право на живот, а неко други не", рекао је А. Вучић.
"Овде када дођем сетим се речи Симона Визентала који је убеђен да се историја понавља, а са њом и злочин.

Упозоравао је да су информација и прича о том злочину начин да се не понови. Овде смо да укажемо поштовање онима који су страдали, али и да се не понови никада више", казао је председник Вучић.
Председник Р. Србије Александар Вучић најавио је изградњу великог меморијалног комплекса у Доњој Градини.

За српски народ је веома важна култура сећања, јер ко је нема нема снагу ни у будућности, истакао је председник А. Вучић.

Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић присуствовао је на састанку који је председник Вучић имао са званичницима Р. Српске.

Амбасадор Александар Ђорђевић и конзул жеран у ГК Бања Лука Весна Маринковић присуствовали су дочеку и испраћају председника Р. Србије А. Вучића.