Printer Friendly Version : Predsednica Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić, posetila Banja Luku, dana 13.11.2020. godine @ 15 November 2020 12:09 PM

Predsednica Vlade Republike Srbije, gospođa Ana Brnabić posetila je, 13. novembra 2020. godine, Banja Luku, gde je prisustvovala otvaranju Doma kulture u Novoj Topoli i svečanosti povodom otvaranja tronamenskog objekta, ambulante, obdanište i mesne zajednice u banjalučkom naselju Petrićevac.

Odmah po dolasku u Banja Luku, predsednica Vlade R. Srbije A. Brnabić posetila je Novu Topolu, gde je uz prisustvo najviših zvaničnika R. Srpske, predsednika Vlade Radovana Viškovića, predsednicu Željku Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, otvorila Dom kulture, za čiju izgradnju je Vlada Republike Srbije izdvojila 500.000 konvertibilnih maraka (približno 256.000 evra).

Premijerka R. Srbije A. Brnabić je tom prilikom izjavila da je Srbija konstantno uz Srpsku, u dobrim i teškim vremenima, kao i u realizaciji brojnih projekata. “Tako je i danas. Na svakom delu Srpske građani vide podršku pomoći Srbije, vide da kada jača Srbija, jača i Srpska”, istakla je Brnabićeva i dodala da su Srbija i Srpska zajedno jači i da deluju kao tim.

Ona je naglasila da Srbija danas izuzetno ekonomski jača i trudi se da u svakoj prilici pruža pomoć i podršku narodu R. Srpske, pa tako i tokom ove teške godine, kada je ceo svet suočen sa virusom korona. “Srbija od 2014. godine nije više ista zemlja. To je fundamentalno drugačija zemlja i nadam se da ste i vi ovde u Srpskoj , to jačanje Srbije osetili “, navela je Brnabićeva. Predsednica Vlade R. Srbije se zahvalila najvišim funkcionerima Srpske za fenomenalnu saradnju i istakla da se svaki put kada dođe u Srpsku, oseća kao da dođe kući.
“Kada sam postala predsednica Vlade Srbije 2017. godine, dočekali su me širom otvorenih ruku i srca, da radimo i nastavimo zajedničke projekte i budemo zajedno. Zajedno smo jači i zato napredujemo ovako dobro, jedan smo tim, guramo dalje napred, nemamo vremena da gubimo i ponovo ćemo biti ovde kakva god da nas sreća ili nevolja snađu, bićemo i dalje u budućnosti zajedno”, poručila je Brnabićeva.
"Neizmerno mi je drago što sam ovde 11. put i to govori o bliskosti i koliko je RS važna za Srbiju, ali je ovo i moja prva poseta bilo kom gradu ili zemlji u novom mandatu", rekla je Ana Brnabić.
Navela je da joj je predsednik Aleksandar Vučić još 2017. godine, kada je razgovarala sa njim o tome gde prvo kao predsednik vlade treba da otputuje, rekao da zapamti da prvo uvek ide u Banjaluku.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović istakla je da novootvoreni Dom kulture u Novoj Topoli, predstavlja zajednički napor institucija Srpske i Srbije, Grada Gradiške i svih onih koji su na njemu naporno radili. “Svesni smo da imamo još mnogo izazova, ali ovo je veliki dan, koji treba upisati u istoriju Nove Topole”, poručila je Ž. Cvijanović. Zahvalila se predsedniku R. Srbije A. Vučiću i premijerki A. Brnabić na saradnji i odnosima Srpske i Srbije, koji nikada nisu bili bolji i dodala da je dobro znati da Srpska ima oslonac i podršku i da to daje dodatni podsticaj za sve ono što se ima u planu. Kako je istakla, u pitanju su veliki infrastrukturni projekti, čime se Srpska komunikacijski i na svaki drugi način povezuje sa Srbijom, a u pitanju su autoput, most Bratoljub u Bratuncu, kao i aerodrom u Trebinju. Republika Srpska, kako je rekla Cvijanovićeva, ima ambiciozne planove za razvoj i sve ono što hoće, želi i može da postane u budućnosti. “Želimo da se oslonimo i na Srbiju u ispunjavanju tih naših ciljeva. I u narednim godinama, bez obzira na izazove, nećemo skrenuti sa ovog puta. Znamo šta treba da bude R. Srpska i sigurni smo da će ona biti očuvana i jaka, mesto za sve nas i našu decu”, istakla je predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović.
Nakon otvaranja Doma Kulture u Novoj Topoli, premijerka Ana Brnabić, prisustvovala je otvaranju tronamenskog objekta u banjalučkom naselju Petrićevac,  čiju je izgradnju pomogla Vlada Srbije.

U tom objektu će biti smešteni ambulanta, vrtić i mesna zajednica. Zahvalila je što su ispunili želju predsedniku Aleksandru Vučiću da se vrtić zove "Čika Jova Zmaj".
"Ovo je drugi vrtić koji otvaramo i to je najbolja investicija u budućnost. Drago mi je kad možemo da pomognemo, daćemo sve od sebe da u budućnosti imamo nove projekte. Srbiji ide ekonomski dobro, politički smo stablini, i Srbija će ove godine prvi put biti evropski prvak, imamo najbolje rezultate za BDP u čitavoj Evropi", rekla je premijerka.

Sledeći sastanak premijerka A. Brnabić imala je sa premijerom R. Viškovićem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, nakon koga je potpisana zajednička izjava u vezi sa realizacijom Projekta HES “Gornja Drina” - izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine.

“Današnjim potpisivanjem izjava dolazimo u poziciju da čim građevinska sezona dozvoli, možemo krenuti u realizaciju. Rok za izgradnju hidrocentrale je šest godina”, rekao je Višković i istakao da će građani Srpske i Srbije, imati izuzetnu korist od ovog projekta. “U ovom momentu Srpska ide sa 49 odsto vlasništva, a Srbija sa 51 odsto, poručio je Višković.

“Mislim da ćemo 2021. u punom intenzitetu videti kako izgleda kada Srbija i Srpska rade zajedno, imaćemo ova dva strateški važna projekta, jedan je HE Buk Bijela, a drugi je aerodrom Trebinje”, rekla je na konferenciji za novinare premijerka A. Brnabić, nakon potpisivanja zajedničke izjave o izgradnji tri hidroelektrane. Ona je dodala i da je od 2014. godine Srbija donirala čak 59 miliona evra u različite projekte i dodala da je rebalansom budžeta za 2020. godinu, koji je usvojen u Skupštini Srbije, za aerodrom u Trebinju izdvojeno oko 30 miliona evra.
Brnabićeva je poručila da će se u 2021. godini tek videti šta znači kada Srbija i Republika Srbija rade zajedno, navodeći da će se graditi aerodrom Trebinje, odakle se prvi letovi očekuju 2022. godine, kao i izgradnja zajedničke hidroelektrane Buk Bijela.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su predsednik Srbije A. Vučić i premijerka A. Brnabić, posvećeni saradnji sa R. Srpskom. Povodom potpisivanja zajedničke izjave, Dodik je istakao impozantnost urađenog u prethodnom periodu i ukazao na zapuštenost komunikacijskih puteva sa Srbijom u prethodnom periodu, što po njegovim rečima nije bilo slučajno, jer se namerno pokušavao razjedniti jedan narod. “Mi smatramo da imamo potpuno pravo da to promenimo”, naglasio je Dodik.

Poseta premijerke A. Brnabić Banja Luci imala je izuzetnu medijsku pažnju o čemu su izveštavale sve značajne novinske i medijske kuće.
Ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević i konzul žeran Vesna Marinković, prisustvovali su kako dočeku i ispraćaju predsednice Vlade R. Srbije gospođe Ane Brnabić, tako i otvaranju navedenih objekata i potpisivanju zajedničke izjave u vezi sa realizacijom Projekta HES “Gornja Drina”