Printer Friendly Version Председница Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић, посетила Бања Луку, дана 13.11.2020. године @ 15 November 2020 12:01 PM

Председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић посетила је, 13. новембра 2020. године, Бања Луку, где је присуствовала отварању Дома културе у Новој Тополи и свечаности поводом отварања тронаменског објекта, амбуланте, обданиште и месне заједнице у бањалучком насељу Петрићевац.

Одмах по доласку у Бања Луку, председница Владе Р. Србије А. Брнабић посетила је Нову Тополу, где је уз присуство највиших званичника Р. Српске, председника Владе Радована Вишковића, председницу Жељку Цвијановић и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, отворила Дом културе, за чију изградњу је Влада Републике Србије издвојила 500.000 конвертибилних марака (приближно 256.000 евра).

Премијерка Р. Србије А. Брнабић је том приликом изјавила да је Србија константно уз Српску, у добрим и тешким временима, као и у реализацији бројних пројеката. “Тако је и данас. На сваком делу Српске грађани виде подршку помоћи Србије, виде да када јача Србија, јача и Српска”, истакла је Брнабићева и додала да су Србија и Српска заједно јачи и да делују као тим.

Она је нагласила да Србија данас изузетно економски јача и труди се да у свакој прилици пружа помоћ и подршку народу Р. Српске, па тако и током ове тешке године, када је цео свет суочен са вирусом корона. “Србија од 2014. године није више иста земља. То је фундаментално другачија земља и надам се да сте и ви овде у Српској , то јачање Србије осетили “, навела је Брнабићева. Председница Владе Р. Србије се захвалила највишим функционерима Српске за феноменалну сарадњу и истакла да се сваки пут када дође у Српску, осећа као да дође кући.
“Када сам постала председница Владе Србије 2017. године, дочекали су ме широм отворених руку и срца, да радимо и наставимо заједничке пројекте и будемо заједно. Заједно смо јачи и зато напредујемо овако добро, један смо тим, гурамо даље напред, немамо времена да губимо и поново ћемо бити овде каква год да нас срећа или невоља снађу, бићемо и даље у будућности заједно”, поручила је Брнабићева.
"Неизмерно ми је драго што сам овде 11. пут и то говори о блискости и колико је РС важна за Србију, али је ово и моја прва посета било ком граду или земљи у новом мандату", рекла је Ана Брнабић.
Навела је да јој је председник Александар Вучић још 2017. године, када је разговарала са њим о томе где прво као председник владе треба да отпутује, рекао да запамти да прво увек иде у Бањалуку.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић истакла је да новоотворени Дом културе у Новој Тополи, представља заједнички напор институција Српске и Србије, Града Градишке и свих оних који су на њему напорно радили. “Свесни смо да имамо још много изазова, али ово је велики дан, који треба уписати у историју Нове Тополе”, поручила је Ж. Цвијановић. Захвалила се председнику Р. Србије А. Вучићу и премијерки А. Брнабић на сарадњи и односима Српске и Србије, који никада нису били бољи и додала да је добро знати да Српска има ослонац и подршку и да то даје додатни подстицај за све оно што се има у плану. Како је истакла, у питању су велики инфраструктурни пројекти, чиме се Српска комуникацијски и на сваки други начин повезује са Србијом, а у питању су аутопут, мост Братољуб у Братунцу, као и аеродром у Требињу. Република Српска, како је рекла Цвијановићева, има амбициозне планове за развој и све оно што хоће, жели и може да постане у будућности. “Желимо да се ослонимо и на Србију у испуњавању тих наших циљева. И у наредним годинама, без обзира на изазове, нећемо скренути са овог пута. Знамо шта треба да буде Р. Српска и сигурни смо да ће она бити очувана и јака, место за све нас и нашу децу”, истакла је председница Р. Српске Ж. Цвијановић.

Након отварања Дома Културе у Новој Тополи, премијерка Ана Брнабић, присуствовала је отварању тронаменског објекта у бањалучком насељу Петрићевац,  чију је изградњу помогла Влада Србије.

У том објекту ће бити смештени амбуланта, вртић и месна заједница. Захвалила је што су испунили жељу председнику Александру Вучићу да се вртић зове "Чика Јова Змај".
"Ово је други вртић који отварамо и то је најбоља инвестиција у будућност. Драго ми је кад можемо да помогнемо, даћемо све од себе да у будућности имамо нове пројекте. Србији иде економски добро, политички смо стаблини, и Србија ће ове године први пут бити европски првак, имамо најбоље резултате за БДП у читавој Европи", рекла је премијерка.


Следећи састанак премијерка А. Брнабић имала је са премијером Р. Вишковићем у Административном центру Владе Републике Српске, након кога је потписана заједничка изјава у вези са реализацијом Пројекта ХЕС “Горња Дрина” - изградњи три хидроцентрале у горњем сливу реке Дрине.

“Данашњим потписивањем изјава долазимо у позицију да чим грађевинска сезона дозволи, можемо кренути у реализацију. Рок за изградњу хидроцентрале је шест година”, рекао је Вишковић и истакао да ће грађани Српске и Србије, имати изузетну корист од овог пројекта. “У овом моменту Српска иде са 49 одсто власништва, а Србија са 51 одсто, поручио је Вишковић.

“Мислим да ћемо 2021. у пуном интензитету видети како изгледа када Србија и Српска раде заједно, имаћемо ова два стратешки важна пројекта, један је ХЕ Бук Бијела, а други је аеродром Требиње”, рекла је на конференцији за новинаре премијерка А. Брнабић, након потписивања заједничке изјаве о изградњи три хидроелектране. Она је додала и да је од 2014. године Србија донирала чак 59 милиона евра у различите пројекте и додала да је ребалансом буџета за 2020. годину, који је усвојен у Скупштини Србије, за аеродром у Требињу издвојено око 30 милиона евра.
Брнабићева је поручила да ће се у 2021. години тек видети шта значи када Србија и Република Србија раде заједно, наводећи да ће се градити аеродром Требиње, одакле се први летови очекују 2022. године, као и изградња заједничке хидроелектране Бук Бијела.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су председник Србије А. Вучић и премијерка А. Брнабић, посвећени сарадњи са Р. Српском. Поводом потписивања заједничке изјаве, Додик је истакао импозантност урађеног у претходном периоду и указао на запуштеност комуникацијских путева са Србијом у претходном периоду, што по његовим речима није било случајно, јер се намерно покушавао разједнити један народ. “Ми сматрамо да имамо потпуно право да то променимо”, нагласио је Додик.

Посета премијерке А. Брнабић Бања Луци имала је изузетну медијску пажњу о чему су извештавале све значајне новинске и медијске куће.

Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и конзул жеран Весна Маринковић, присуствовали су како дочеку и испраћају председнице Владе Р. Србије госпође Ане Брнабић, тако и отварању наведених објеката и потписивању заједничке изјаве у вези са реализацијом Пројекта ХЕС “Горња Дрина”