Printer Friendly Version Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu @ 12 November 2020 10:50 AM

U okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, u Banja Luci su, na groblju “Sveti Pantelija”, 11.11.2020. godine, položeni venci.

Vence na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa, položili su predstavnici Vlade R. Srpske, Grada Banja Luka, predstavnici Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, a ispred Generalnog konzulata, konzul žeran Vesna Marinković, konzul Dragan Protić i vicekonzul Perica Nikolić.

Tom prilikom, okupljenim predstavnicima medija, konzul žeran Vesna Marinković je izjavila da se R. Srbija sa ponosom i pijetetom seća svojih žrtava i nevinih civila koji su stradali za vreme četvorogodišnjeg, velikog rata. “Srbija je platila veoma visoku cenu, jer je skoro trećina stanovništva dala život za otadžbinu, ali i za nas danas”, rekla je Marinkovićeva. Ona je istakla da “tako mala Srbija sa tako velikim žrtvama i grobovima, koji su rasuti od severa Afrike, do severa Evrope, zaslužuje duboko poštovanje i naklon”.

Predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine, Nebojša Kuštrinović, rekao je da je 11. novembar praznik u celom svetu i da treba poštovati i sa pijetetom se klanjati svima, koji su u Prvom svetskom ratu išli u borbu za slobodu za buduće generacije. Kuštrinović je dodao i da će Udruženje na čijem je čelu, sprovesti inicijativu kod nadležnih institucija, da se Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u R. Srpskoj, u budućnosti obeležava kao državni praznik.