Printer Friendly Version Обележен Дан примирја у Првом светском рату @ 12 November 2020 10:47 AM

У оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, у Бања Луци су, на гробљу “Свети Пантелија”, 11.11.2020. године, положени венци.

Венце на споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса, положили су представници Владе Р. Српске, Града Бања Лука, представници Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, а испред Генералног конзулата, конзул жеран Весна Маринковић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић.

Том приликом, окупљеним представницима медија, конзул жеран Весна Маринковић је изјавила да се Р. Србија са поносом и пијететом сећа својих жртава и невиних цивила који су страдали за време четворогодишњег, великог рата. “Србија је платила веома високу цену, јер је скоро трећина становништва дала живот за отаџбину, али и за нас данас”, рекла је Маринковићева. Она је истакла да “тако мала Србија са тако великим жртвама и гробовима, који су расути од севера Африке, до севера Европе, заслужује дубоко поштовање и наклон”.

Председник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, Небојша Куштриновић, рекао је да је 11. новембар празник у целом свету и да треба поштовати и са пијететом се клањати свима, који су у Првом светском рату ишли у борбу за слободу за будуће генерације. Куштриновић је додао и да ће Удружење на чијем је челу, спровести иницијативу код надлежних институција, да се Дан примирја у Првом светском рату, у Р. Српској, у будућности обележава као државни празник.