Printer Friendly Version Konzul žeran Vesna Marinković prisustvovala Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 45 godina uspešnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci. @ 9 November 2020 11:37 AM

Svečanom akademijom održanom 7. novembra 2020. godine u Kulturnom centru Banski dvor, obeleženo je 45 godina uspešnog rada i razvoja Univerziteta u Banja Luci.


Tom prilikom u svom obraćanju predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Univerzitet u Banja Luci stub ne samo akademskog, već i ukupnog razvoja Republike Srpske. „Univerzitet u Banja Luci, kao i celokupno naše društvo, tokom ove četiri i po decenije bio je suočen sa različitim izazovima, ali je uspevao da ih prevaziđe, i da se kontinuirano razvija i unapređuje. O tome, između ostalog, svedoči i činjenica da danas u okviru Univerziteta egzistira i funkcioniše tri puta više visokoškolskih ustanova nego što ih je bilo u momentu njegovog osnivanja“, rekla je Cvijanovićeva.

Rektor Univerziteta u Banja Luci prof. dr Radoslav Gajanin, istakao je da je Univerzitet za 45 godina postojanja i rada obrazovao stručnjake iz gotovo svih oblasti. Takođe, rektor je apostrofirao da jedan od ponosa i stubova Univerziteta čini polje međunarodne i međuuniverzitetske saradnje. Kako je naveo, period iza nas bio je uspešan i na polju nauke i naučnoistraživačkog rada.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je povodom 45 godina rada Univerziteta u Banja Luci da su snažni javni univerziteti neophodan uslov za razvoj privrede.
Ova ceremonija je bila prilika da se uruče nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, nastavnicima i institucijama. Rektor

Gajanin je uručio povelje Univerziteta predsedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, republičkom pravobraniocu dr Milimiru Govedarici i Javnoj ustanovi Kinoteka Republike Srpske, te plaketu Univerziteta redovnom profesor Akademije umetnosti dr Nataši Glišić.

I ove godine Univerzitet je nagradio 17 studenata generacije zlatnom značkom s likom Nikole Tesle koje je uručio prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Strain Posavljak.
Svečanu akademiju povodom jubileja Univerziteta, održanu uz poštovanje svih epidemioloških mera, izuzetnim vokalnim i instrumentalnim nastupima upotpunili su studenti, nastavnici i saradnici Akademije umetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Svečanoj akademiji povodom 45 godina uspešnog rada i razvoja Univerziteta u Banja Luci prisustvovala je i konzul -žeran Vesna Marinković.