Printer Friendly Version Конзул жеран Весна Маринковић присуствовала Свечаној академији поводом обележавања 45 година успешног рада и развоја Универзитета у Бањој Луци @ 9 November 2020 11:36 AM

Свечаном академијом одржаном 7. новембра 2020. године у Културном центру Бански двор, обележено је 45 година успешног рада и развоја Универзитета у Бањa Луци.

Том приликом у свом обраћању председник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Универзитет у Бања Луци стуб не само академског, већ и укупног развоја Републике Српске. „Универзитет у Бања Луци, као и целокупно наше друштво, током ове четири и по деценије био је суочен са различитим изазовима, али је успевао да их превазиђе, и да се континуирано развија и унапређује. О томе, између осталог, сведочи и чињеница да данас у оквиру Универзитета егзистира и функционише три пута више високошколских установа него што их је било у моменту његовог оснивања“, рекла је Цвијановићева.

Ректор Универзитета у Бања Луци проф. др Радослав Гајанин, истакао је да је Универзитет за 45 година постојања и рада образовао стручњаке из готово свих области. Такође, ректор је апострофирао да један од поноса и стубова Универзитета чини поље међународне и међууниверзитетске сарадње. Како је навео, период иза нас био је успешан и на пољу науке и научноистраживачког рада.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је поводом 45 година рада Универзитета у Бања Луци да су снажни јавни универзитети неопходан услов за развој привреде.

Ова церемонија је била прилика да се уруче награде и признања заслужним појединцима, наставницима и институцијама. Ректор Гајанин је уручио повеље Универзитета председнику Републике Српске Жељки Цвијановић, републичком правобраниоцу др Милимиру Говедарици и Јавној установи Кинотека Републике Српске, те плакету Универзитета редовном професор Академије уметности др Наташи Глишић.

И ове године Универзитет је наградио 17 студената генерације златном значком с ликом Николе Тесле које је уручио проректор за наставу и студентска питања проф. др Страин Посављак.
Свечану академију поводом јубилеја Универзитета, одржану уз поштовање свих епидемиолошких мера, изузетним вокалним и инструменталним наступима употпунили су студенти, наставници и сарадници Академије уметности Универзитета у Бањој Луци.

Свечаној академији поводом 45 година успешног рада и развоја Универзитета у Бањa Луци присуствовала је и конзул -жеран Весна Маринковић.