Printer Friendly Version Konzul žeran Vesna Marinković prisustvovala Svečanoj akademiji povodom 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske @ 24 September 2020 12:06 PM

U Narodnom pozorištu Republike Srpske 23.09.2020.godine održana je svečana akademija povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja ove ustanove kulture.

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, u svom obraćanju tim povodom je naglasila da je 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske veliki jubilej i da je ova godina specifična zato što u njoj jubilej obeležavaju i druge institucije kulture kao što je Muzej Srpske koji takođe, postoji devet decenija.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da je malo institucija na ovim prostorima koje mogu da obeleže 90 godina postojanja poput Narodnog pozorišta Republike Srpske, koje je ostvarilo značajne domete na planu umetnosti i kulture.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je Narodno pozorište Republike Srpske najpoznatija ustanova kulture u gradu već punih 90 godina.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je reč o nacionalnom teatru koji promoviše sve ono što je kulturni i nacionalni identitet jednog naroda.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig, rekla je da Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo sa radom 18. oktobra 1930. godine.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu Srpske prisustvovali su i  predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković,  predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Srpske, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, brojni  gosti i ličnosti iz javnog, političkog i društvenog života.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske, svečanoj akademiji prisustvovala je i konzul žeran Vesna Marinković.