Printer Friendly Version Конзул жеран Весна Маринковић присуствовала Свечаној академији поводом 90 година постојања Народног позоришта Републике Српске @ 24 September 2020 12:03 PM

У Народном позоришту Републике Српске 23.09.2020.године одржана је свечана академија поводом обележавања 90 година од оснивања ове установе културе.

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић, у свом обраћању тим поводом је нагласила да је 90 година постојања Народног позоришта Републике Српске велики јубилеј и да је ова година специфична зато што у њој јубилеј обележавају и друге институције културе као што је Музеј Српске који такође, постоји девет деценија.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, рекао је да је мало институција на овим просторима које могу да обележе 90 година постојања попут Народног позоришта Републике Српске, које је остварило значајне домете на плану уметности и културе.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је Народно позориште Републике Српске најпознатија установа културе у граду већ пуних 90 година.

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је реч о националном театру који промовише све оно што је културни и национални идентитет једног народа.

Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг, рекла је да Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело са радом 18. октобра 1930. године.

Свечаној академији у Народном позоришту Српске присуствовали су и  председник Владе Р. Српске Радован Вишковић,  председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, министри у Влади Српске, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, бројни  гости и личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

У Народном позоришту Републике Српске, свечаној академији присуствовала је и конзул жеран Весна Маринковић.