Printer Friendly Version Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Banja Luci, dana 15. septembra 2020. godine @ 16 September 2020 01:11 PM

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, izaslanik predsednika R. Srbije i ministar odbrane Aleksandar  Vulin posetio je, 15. i 16. septembra 2020. godine Banja Luku.

Odmah po dolasku, ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa predsednicom R. Srpske Željkom Cvijanović, premijerom R. Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka, kom su prisustvovali i pojedini ministri u Vladi R. Srpske, na svečanosti ispred Palate Republike, ministar odbrane Aleksandar  Vulin je kao izaslanik predsednika R. Srbije, povodom  Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave,  uručio predsednici R. Srpske Ž. Cvijanović replike ratnih zastava i čestitao svim Srbima praznik.

“Da večno žive Republika Srpska i Srbija, praznuju i da otvoreno pogledaju sve ono što ih čeka u budućnosti”, poručila je Ž. Cvijanović po uručenju zastava. Ona je naglasila da se zastave nalaze u srcu srpskog naroda i građana i da je praznik veliki događaj za Srpsku i Srbiju, koji ne šteti drugima, a da je sigurna u podršku koju Srpska ima i imaće u budućnosti od Srbije. Zahvalila je vlastima Srbije na uručenju 130 replika ratnih zastava, koje će poslužiti prilikom obeležavanja važnih datuma za Srpsku i dodala da je važno da poštujemo ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo šta je naša tradicija i identitet, a to su jedinstvo, sloboda i zastava.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom Dana Srpskog jedinstva, istakao je da će srpski narod vekovima proslavljati ovaj praznik i da je to dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu i oslobodila sve narode na Balkanu, između ostalog i Banja Luku. Dodik je naglasio i da ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu. “To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dve države i to nam niko nikada ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi “bosanski Srbi”, već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kakvom dijalogu i nikako drugačije”, istakao je. Dodik je dodao i da smatra da, ako dijalog Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH ne bude uspešan, treba jačati težnju da Srbi iz R. Srpske žive u miru u svojoj državi. “Mislimo da je to rešenje”, rekao je Dodik i istakao, u kontekstu položaja Srba na samoproglašenom Kosovu, da su narodi u BiH u tamnici bez slobode i prava da na pravi način upražnjavaju svoje slobode.

“Još pre nekoliko godina, na inicijativu predsednika Vučića i Dodika, počeli smo da obeležavamo zajedničke važne datume. Srbi s druge strane Drine ili ma gde živeli, bliže su jedni drugima nego ikada. Brinemo jedni o drugima, vodimo računa. Nikada više nećemo biti sami, kakve god nas nesreće budu pogađale. Nikad više Srbija neće okrenuti glavu Srpskoj, u to nemojte sumnjati “, istakao je MO i izaslanik predsednika R. Srbije Aleksandar Vulin. Vulin je dodao da Srbima više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod. “Ne živimo u istoj državi, jer tako žele politički moćnici, ali nećemo se stiditi najvažnijih nacionalnih tema. Ponosan sam što sam ovde u Banja Luci. Svim Srbima čestitam ovaj praznik, što vidim sve nas zajedno u boljoj i lepšoj budućnosti”, zaključio je  Vulin.

Program obeležavanja zajedničkog praznika, koji se obeležava na godišnjicu proboja Solunskog fronta, završen je na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja svečanom akademijom pod nazivom “Pohvala srpskom narodu”, u kojoj su učestvovali glumci iz Banja Luke i Beograda, članovi orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, Policijski orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srpske i Gradski tamburaški orkestar Banja Luka.

Konzul žeran Vesna Marinković, konzul Dragan Protić i vicekonzul Perica Nikolić, prisustvovali su kako dočeku, tako i ispraćaju delegacije Ministarstva odbrane R. Srbije, koju je predvodio ministar Aleksandar Vulin i pružili svu neophodnu pomoć tokom boravka. Svečanoj akademiji održanoj ispred Hrama Hrista Spasitelja, prisustvovao je i ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.