Printer Friendly Version Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе у Бања Луци, дана 15. септембра 2020. године @ 16 September 2020 01:06 PM

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, изасланик председника Р. Србије и министар одбране Александар  Вулин посетио је, 15. и 16. септембра 2020. године Бања Луку.

Одмах по доласку, министар одбране Александар Вулин састао се са председницом Р. Српске Жељком Цвијановић, премијером Р. Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком. 

Након састанка, ком су присуствовали и поједини министри у Влади Р. Српске, на свечаности испред Палате Републике, министар одбране Александар  Вулин је као изасланик председника Р. Србије, поводом  Дана српског јединства, слободе и националне заставе,  уручио председници Р. Српске Ж. Цвијановић реплике ратних застава и честитао свим Србима празник.

“Да вечно живе Република Српска и Србија, празнују и да отворено погледају све оно што их чека у будућности”, поручила је Ж. Цвијановић по уручењу застава. Она је нагласила да се заставе налазе у срцу српског народа и грађана и да је празник велики догађај за Српску и Србију, који не штети другима, а да је сигурна у подршку коју Српска има и имаће у будућности од Србије. Захвалила је властима Србије на уручењу 130 реплика ратних застава, које ће послужити приликом обележавања важних датума за Српску и додала да је важно да поштујемо оно што је битно у нашој историји, да знамо шта је наша традиција и идентитет, а то су јединство, слобода и застава.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, поводом Дана Српског јединства, истакао је да ће српски народ вековима прослављати овај празник и да је то дан када је страдалничка војска на Солунском фронту прошла голготу и ослободила све народе на Балкану, између осталог и Бања Луку. Додик је нагласио и да ништа природније нема него за један народ да има своје право на државу. “То данас значи територију, народ и ефективну власт. Српски народ данас има две државе и то нам нико никада не може одузети. Ми нисмо никакви “босански Срби”, већ само Срби. Немојте нас понижавати и само такви можемо учествовати у било каквом дијалогу и никако другачије”, истакао је. Додик је додао и да сматра да, ако дијалог Срба, Бошњака и Хрвата у БиХ не буде успешан, треба јачати тежњу да Срби из Р. Српске живе у миру у својој држави. “Мислимо да је то решење”, рекао је Додик и истакао, у контексту положаја Срба на самопроглашеном Косову, да су народи у БиХ у тамници без слободе и права да на прави начин упражњавају своје слободе.

“Још пре неколико година, на иницијативу председника Вучића и Додика, почели смо да обележавамо заједничке важне датуме. Срби с друге стране Дрине или ма где живели, ближе су једни другима него икада. Бринемо једни о другима, водимо рачуна. Никада више нећемо бити сами, какве год нас несреже буду погађале. Никад више Србија неће окренути главу Српској, у то немојте сумњати “, истакао је МО и изасланик председника Р. Србије Александар Вулин. Вулин је додао да Србима више нико не може да забрани да буду јединствен политички народ. “Не живимо у истој држави, јер тако желе политички моћници, али нећемо се стидити најважнијих националних тема. Поносан сам што сам овде у Бања Луци. Свим Србима честитам овај празник, што видим све нас заједно у бољој и лепшој будућности”, закључио је  Вулин.

Програм обележавања заједничког празника, који се обележава на годишњицу пробоја Солунског фронта, завршен је на платоу испред Храма Христа Спаситеља свечаном академијом под називом “Похвала српском народу”, у којој су учествовали глумци из Бања Луке и Београда, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Р. Српске и Градски тамбурашки оркестар Бања Лука.

Конзул жеран Весна Маринковић, конзул Драган Протић и вицеконзул Перица Николић, присуствовали су како дочеку, тако и испраћају делегације Министарства одбране Р. Србије, коју је предводио министар Александар Вулин и пружили сву неопходну помоћ током боравка. Свечаној академији одржаној испред Храма Христа Спаситеља, присуствовао је и амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић.