Printer Friendly Version Посета председника Републике Србије господина Александра Вучића, у Р. Српској, Бања Лука, дана 23.07.2020. године @ 24 July 2020 01:59 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је, 23. јула 2020. године Бања Луку.

Председника Вучића су на аеродрому дочекали српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић. Председник Вучић је предводио делегацију из Р.Србије у којој су били министар одбране Александар Вулин и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,  проф. др Зорана Михајловић. Председник Вучић дочекан је на традиционалан начин, хлебом и сољу, а на аеродрому је био постројен почасни вод полиције.

Председник Вучић је након доласка прво обишао Универзитетски клинички центар Републике Српске (УКЦ) у Бањалуци, где је за домове здравља широм Републике Српске уручио 15 санитетских возила, укупне вредности око 700 хиљада евра.

Обраћајући се присутнима испред УКЦ Бањалука, Вучић је казао да помоћ коју Србија пружа Републици Српској није само питање помоћи и подршке, већ одговорности коју Србија има према овом ентитету БиХ. "Србија увек мора да буде доступна за РС и да јој буде подршка", казао је том приликом Вучић.

Након обраћања присутним званицама, грађинима Р. Српске и уручња донације УКЦ Р. Спске, председник  Вучић  је обишао вишенаменски објекат у насељу Петрићевац у Бањалуци, у оквиру кога су вртић, дом здравља и месна заједница, за чију изградњу је Р. Србија издвојила 800.000 евра.

Након састанака са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председник Вучић је истакао да је разговарано о више важних тема.

Једна од њих  је заинтересованост Р. Србије да почне разговоре са Владом Р. Српске о моделу по коме би се изградио аеродром у Херцеговини, између Требиња, Билеће и Гацка. Сматрамо да је то од изузетног значаја и за Р. Србију и за Р. Српску – од стратешког значаја – истакао је председник Вучић додајући да је пројекат важан јер би помогао опстанак и останак дела људи у Херцеговини те обезбедио ближе повезивање са Београдом. Председник Вучић је истакао да је то изузетна вест за Републику Српску, а није безначајна вест ни за Србију.

Друга важна тема о којој је било речи, како је истакао председник Вучић је да се Србија обавезала да додатно помогне Р. Српској око изградње аутопута Београд-Сарајево и Београд-Бањалука. “Спремни смо да са 100 милиона евра учествујемо у томе, како бисмо обезбедили директну везу између Бијељине као другог града по величини у Р. Српској и једног од највећих у БиХ и Београда. Надамо се да ће Р. Српска имати снаге, да ће Сарајево имати снаге за даље спуштање ка Тузли и Сарајеву, или Зеници, Какњу и Сарајеву, и уверен сам да ће председници Цвијановић и Додик имати снаге да наставе даље ка Вукосављу и Добоју” истакао је председник Вучић. Он је истакао да се Србија данас обавезала да ће платити милион евра за студентски центар Никола Тесла, чему студенти у Бањалуци могу да се радују, а током састанка договорено је да и у Србији и у Српској подржи закон о заштити и очувању српског језика ћириличког писма.

Председник Вучић је подсетио да је у протекле три године, Србија дозначила 59,2 милиона евра и Србија финансира, како је казао, пројекте у 48 јединица локалне самоуправе у Р. Српској, и готово свим јединицма локалне самоуправе у другим деловима БиХ са српском већином. - Ми у Србији смо срећни и поносни на сваки успех Р. Српске – и додао да је Србија прихватила обавезу да мост преко Саве изгради самостално, што кошта 145 милиона евра, као и да је Србија спремна да у највећем делу преузме обавезу на себе изградњу аутопута до Бијељине да се тиме други град по величини у РС споји са Београдом и Новим Садом.
Председник Вучић је напоменуо да је данас на рачуну Српске и 540.000 евра за школе и домове здравља у Мркоњић граду и Шипову, као што је и обећано.

Данас, додао је председник Вучић, стиже и новац за претовачки Духовни центар и најавио да ће Србија и РС заједно радити, иако ће Србија преузети 90 одсто трошкова на себе, на прављењу споменика и спомен дома на петровачкој цести, где су избегли Срби из Крајине најстрашније страдали.

Председница Р. Српске Жељка Цвијановић, говорећи о значају посете и  разговора, истакла је да је било речи о значајним инфраструктурним пројектима и о плановима за будућност. Изградња моста и аутопута су пројекти извесности, који ће бити стратешки комуникацијски пројекат за Р. Српску и захвалила бих Србији што је то препознала – поручила је председница Цвијановић додајући да су на састанку изнесене и неке нове идеје од стране председника Вучића.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, изразио је задовољство сарадњом Р. Српске и Србије и истакао да „начин на који се разговара може да потврди најбољи могући однос те сарадње“. “Разговори су отворени, пријатељски и братски, нису усмерени ни против кога, тражимо наше интересе, покушавамо да дефинишемо наше програме и да их реализујемо. Никоме не желимо да нанесемо било какво зло, али смо одлучни и спремни да бранимо наше интересе и да Р. Српска и Србија без оклевања и било каквих забрана могу јасно да искажу своје интересе - рекао је Додик и изразио захвалност зато што у свакој општини у Републици Српској има један од пројеката који су финансирали Влада Србије и држава Србија.

Посету Бањалуци председник Србије завршио је обиласком радова на изградњи Српско-руског храма. Том приликом, владика бањалучки Јефрем даровао је председника Вучића са три златника са мотивима будућег изгледа храма.

Председник Вучић је, током посете Бањалуци, осим званичног дочека, имао и онај "неформални", спонтани који су му приредили грађани Р. Српске током пута ка Бањалуци са развијеним заставама, показујући тиме колико им значи подршка

Посета председника Вучића Бања Луци имала је изузетну медијску пажњу о чему су извештавале све значајне новинске и медијске куће.
Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић присуствовао је на састанку који је председник Вучић имао са званичницима Р. Српске.

Амбасадор Александар Ђорђевић и конзул у ГК Бања Лука Весна Маринковић присуствовали су како дочеку и испраћају председника Р. Србије А. Вучића, тако и обиласку УКЦ у Бања Луци, обиласку вишенаменског објекта у насељу Петрићевац и радова на изградњи Српско-руског храма.