Printer Friendly Version Конзул Весна Маринковић присуствовала обележавању 78. годишњице Битке на Козари @ 6 July 2020 11:52 AM

Служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју, на Мраковици обележена је 78. годишњица Битке на Козари која је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа.

У име институција Репубике Српске, венац су положили председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић.

У име Владе Р. Србије венац код Централног споменика положио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић том приликом изјавила је да Српска као друштво функционише на тековинама свега онога што је дала Козара, али и многа друга места широм Републике, да се обележавање на Козари данас одвија у нешто другачијим околностима него претходних година, али да су се упркос свему окупили да би исказали поштовање према слободарском народу Козаре. „Према томе наша захвалност, као институције, мора бити вечна", рекла је Цвијановић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, поручио је да се не сме дозволити прекрајање историје покушајима потомака оних који су убијали народ на Козари, "Истина је да је овде 3.500 партизана бранило збег од 65.000 људи, цивила, жена, деце и стараца које је напало 45.000 разних формација усташа и Немаца и да је погинуло 9.500 бораца и 45.000 цивила", изјавио је Додик медијима на Козари.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Р.Србије Зоран Антић, изјавио је да је Козара стартише Срба у Другом светском рату, симбол отпора, страдања и борбе српског народа за опстанак. Ни ковид-19, ни било шта нас не може спречити да будемо заједно са нашим народом у Републици Српској те додао да  је српски народ у 18, 19. и 20. веку дао много жртава у борби за слободу, а против свих оних који су желели да Срби нестану на овим просторима. “Када говоре о томе да смо ми геноцидни, напротив, геноцид је извршен над српским народом, српски народ је највише страдао и сви су дужни да поштују српске жртве „- рекао је Антић.

З. Антић је најавио да ће се Влада Србије трудити да заједно са Владом Српске на свим могућим местима, на сваком камену, обележи страдање било којег српског борца и цивила и недужног лица које је дало свој живот.
Код Централног споменика, руже су положили представници руске Амбасаде у БиХ, градова Приједор и Градишка, општина Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Лакташи и Србац, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог светског рата из Р. Српске, Удружења Јасеновац из Бањалуке, Борачке организације Републике Српске и других организација од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, обележавању 78. годишњице Битке на Козари присуствовала је конзул Весна Маринковић.