Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ДОМАЋИХ И СТРАНИХ ДРЖАВЉАНА @ 14 May 2020 11:32 AM

Обавештавамо да је Одлука о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију од 19.марта 2020. године још увек на снази, као и Одлука о проглашењу болести COVID – 19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.
Поменута одлука између осталог регулише и режим уласка домаћих и страних држављана и примену епидемиолошких мера према лицима која улазе у Републику Србију. Ова одлука према важећем тексту прописује следеће:

Ради заштите од уношења заразних болести на територију Републике Србије СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА, који немају регулисан боравак, је дозвољен улазак у Р. Србију ако:

1Поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референтне лабораторије земље из које долазе.
2. Имају дозволу за боравак или транзит кроз Републику Србију коју издаје радно тело Владе Р. Србије не Генерални конзулат Р. Србије, а могу се обратити радном телу путем мејл адресе  radnotelo-covid19@mfa.rs  
Више информација о процесу аплицирања за дозволу може се добити путем мејла: info.covid-19@gov.rs

НАЈАВА, ОДНОСНО ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА СТРАНЕ ДРЖАВЉАНЕ КОЈИ НЕМАЈУ РЕГУЛИСАН БОРАВАК У Р.СРБИЈИ ВРШИ СЕ ПОСРЕДСТВОМ ЊИХОВЕ АМБАСАДЕ ИЛИ ГЕНЕРАЛНОГ КОНЗУЛАТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ. (Држављани БиХ/Републике Српске који нису и држављани Републике Србије и који немају регулисан боравак у Србији, обраћају се Амбасади Босне и Херцеговине у Београду).

Деца страни држављани старости до 12 година не морају  имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседује негативан PCR  тест на присуство вируса SARS-CoV-2.

Ови општи услови се не примењују на следеће категорије лица:
1. Посаде теретних моторних возила приликом обављања међународног превоза у друмском саобраћају
2. Посаде теретних бродова који превозе робу у једну од домаћих лука
3. Возопратно особље железничких возила која улазе у зону граничних станица утврђених међународним споразумима
4. Посаде и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Р. Србије или су у транзиту преко међународних аеродрома  Србије.
5. Хуманитарне конвоје по д обавезном пратњом уговорене дипломатским путем, као и на лица која  су у саставу или у пратњи конвоја.
6. Акредитоване чланове  особља сталних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација и чланове њихових породица који су носиоци посебних личних карата издатих од стране Министарства спољних послова Србије и генералног секретаријата Владе Р. Србије
7. Држављане суседних држава из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Р. Србије. Они су дужни да приликом преласка државне границе ради обављања радова на том земљишту поседују доказ о власништву над тим пољопривредним земљиштем или изјаву власника пољопривредног земљишта да лице обавља пољопривредне радове на његовом земљишту, под условом реципроцитета.
8. Држављане суседних држава који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Р. Србије, а којима је послодавац из Р. Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

ДРЖАВЉАНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ СА РЕГУЛИСАНИМ БОРАВКОМ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ (привремени боравак или стално настањење), као и акредитовани чланови сталних ДКП и канцеларија међународних организација, као и члановима њихових породица који су носиоци посебних идентификационих документа издатих од стране Министарства спољних послова и Генералног секретаријата Владе Републике Србије, могу да уђу у Републику Србију  уз најаву/сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Србије, која се прибавља посредством Министарства спољних послова Републике Србије.

Држављани Републике Србије  и страни држављани са регулисаним боравком који желе да се врате у Републику Србију, а тренутно се налазе на територији Републике Српске,  треба да се обрате Генералном конзулату Републике Србије у Бања Луци путем мејла  konzulat.rs@mfa.rs  или Конзуларној канцеларији  Требиње путем мејла kk.trebinje@mfa.rs и да доставе следеће податке:


- Име и презиме
- Године живота
- Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)
- Број личне исправе издате од стране Р. Србије (лична карта или пасош)
- Контакт телефон (обавезна назнака +381 или +387)
- Разлог боравка у БиХ
- Адреса у Републици Србији
- Разлог хитног повратка у Србију (ако постоји)

ГК Р. Србије Бања Лука ће добијене податке проследити Министарству спољних послова Републике Србије, ради посредовања у добијању сагласности за улазак у Р. Србију.  По добијању сагласности подносиоци захтева ће бити обавештени о датуму, времену и одређеном граничном прелазу за улазак у Републику Србију. Напомињемо да није могуће одабрати жељени гранични прелаз!

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају регулисан боравак у Р. Србији, а који поседују негативан PCR  тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референте лабораторије земље из које долазе или уколико су у иностранству боравили не дуже од 72 сата, а не уочавају се симптоми заразне болести COVID-19 не изриче се мера самоизолације у трајању од 14 дана.

Држављани Републике Србије и страни држављани који имају регулисан боравак у Р. Србији а који немају негативан PCR  тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата од издавања од стране референте лабораторије земље из које долазе, одређује  се мера стављања под здравствени надзор (кућна изолација у трајању од 14 дана)

Лица код којих се уочавају  симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу са медицинским протоколима.

СВЕ НАВЕДЕНЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ ДО ДАЉЊЕГ, ОДНОСНО ДО ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ О ОТВАРАЊУ ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА.