Printer Friendly Version OBAVEŠTENЈE O NASTAVKU IZBORNIH RADNЈI ZA IZBORE ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 11 May 2020 02:59 PM

Obaveštavamo da je Republička izborna komisija 11.05.2020. godine donela rešenje o nastavku izbornih radnji.

Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisani su za 21. jun 2020. godine, a zahtevi  državljana Republike Srbije za upis u birački spisak i zahtevi za glasanje u inostranstvu primaju se najkasnije do 30. maja 2020. godine (do ponoći, lokalno vreme u R. Srbiji).

S tim u vezi, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci poziva sve državljane Republike Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, da navedenog dana iskoriste svoje pravo i izađu na izbore.

Imajući u vidu navedeno, birači koji imaju boravište u Republici Srpskoj, BiH, mogu preko Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci, najkasnije do 30.maja 2020 podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Republike Srbije glasati u Generalnom konzulatu R. Srbije Banja Luka, Konzularnoj kancelariji GK Banja Luka sa sedištem u Trebinju (ili u Ambasadi R. Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu R. Srbije u Mostaru, kao  i u Konzularnoj kancelariji u Drvaru).

Ukazujemo da pravo da glasaju u R. Srpskoj, BiH, imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno,  blagovremeno podneli zahtev za glasanje (primera radi: državljanin R. Srbije na boravku u Beču, Austrija, ukoliko planira da na dan glasanja boravi u Banja Luci, nesmetano može da ponese zahtev u GK Banja Luka za glasanje).

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka, obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja; jedinstveni matični broj; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta u zemlji (R. Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH, isti dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u R. Srbiji.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, može upisati u Jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u R. Srpskoj, BiH, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti u prostorijama Generalnog konzulata Banja Luka, Bulevar Vojvode R. Putnika 2, ili na sajtu www.banjaluka.mfa.gov.rs  (rubrika vesti).

Državljani R. Srbije mogu na osnovu JMBG elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), odnosno sledećeg linka:https://upit.birackispisak.gov.rs/

Biračka mesta na kome će glasači moći glasati u Republici Srpskoj, 21. juna 2020. godine, nalaziće se u Generalnom konzulatu Republike Srbije, ulica Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, grad Banja Luka i Konzularna kancelarija Generalnog konzulata Banja Luka sa sedištem u Trebinju, ulica Njegoševa broj 4, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

NAPOMENA:

Ukazujemo da nije neophodno da lice koje želi da glasa u Republici Srpskoj, dolazi lično u Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, već se lica mogu prijaviti i putem pošte, faksa ili e-mail:

Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, 78000 Banja Luka, kontakt telefon broj: 051 227 041, broj faksa: 051 213-901, E-mail konzulat.bl@mfa.rs

Takođe, napominjemo da će Generalni konzulat R. Srbije Banja Luka, u periodu od 11. maja do 30.maja 2020. godine, raditi na prijemu zahteva da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasač na predstojećim izborima za narodne poslanike Republike Srbije glasati u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, svakog radnog dana od 08.00 do 16.00 časova, sredom i od 16:00 do 19:00.

Prilikom podnošenja prijave, pored čitko popunjenog obrasca zahteva, potrebno je dostaviti kopije važećeg ličnog dokumenta R. Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG).