Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ О НАСТАВКУ ИЗБОРНИХ РАДЊИ ЗА ИЗБОРЕ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 11 May 2020 02:51 PM

Обавештавамо да је Републичка изборна комисија 11.05.2020. године донела решење о наставку изборних радњи.

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 21. јун 2020. године, а захтеви  држављана Републике Србије за упис у бирачки списак и захтеви за гласање у иностранству примају се најкасније до 30. маја 2020. године (до поноћи, локално време у Р. Србији).

С тим у вези, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Имајући у виду наведено, бирачи који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, најкасније до 30.маја 2020 поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Генералном конзулату Р. Србије Бања Лука, Конзуларној канцеларији ГК Бања Лука са седиштем у Требињу (или у Амбасади Р. Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Р. Србије у Мостару, као  и у Конзуларној канцеларији у Дрвару).

Указујемо да право да гласају у Р. Српској, БиХ, имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно,  благовремено поднели захтев за гласање (примера ради: држављанин Р. Србије на боравку у Бечу, Аустрија, уколико планира да на дан гласања борави у Бања Луци, несметано може да понесе захтев у ГК Бања Лука за гласање).

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља; јединствени матични број; општину, односно град и адресу пребивалишта у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској, Босни и Херцеговини, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Бањалуци, Републици Српској, БиХ, исти доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у Р. Србији.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у Републици Српској, БиХ, може уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у Р. Српској, БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети у просторијама Генералног конзулата Бања Лука, Булевар Војводе Р. Путника 2, или на сајту www.banjaluka.mfa.gov.rs  (рубрика вести).

Држављани Р. Србије могу на основу ЈМБГ електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка:https://upit.birackispisak.gov.rs/

Бирачка места на коме ће гласачи моћи гласати у Републици Српској, 21. јуна 2020. године, налазиће се у Генералном конзулату Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, град Бања Лука и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, улица Његошева број 4, Република Српска, Босна и Херцеговина.

НАПОМЕНА:

Указујемо да није неопходно да лице које жели да гласа у Републици Српској, долази лично у Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, већ се лица могу пријавити и путем поште, факса или е-маил:

Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, контакт телефон број: 051 227 041, број факса: 051 213-901, Е-mail konzulat.bl@mfa.rs

Такође, напомињемо да ће Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука, у периоду од 11. маја до 30.маја 2020. године, радити на пријему захтева да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласач на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Републици Српској, Босни и Херцеговини, сваког радног дана од 08.00 до 16.00 часова, а средом  и од 16:00 до 19:00.

Приликом подношења пријаве, поред читко попуњеног обрасца захтева, потребно је доставити копије важећег личног документа Р. Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ).