Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao obeležavanju Dana pobede nad fašizmom @ 11 May 2020 12:33 PM

U Banja Luci je, 9. maja 2020. godine, polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca, obeležena proslava Dana pobede nad fašizmom, koja je održana bez Marša besmrtnog puka, usled pandemije virusa korona.

Polaganju venaca prisustvovali su predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar energetike i rudarstva u Vladi R. Srpske Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ambasador RF u BiH Petar Ivancov, generalni konzul R. Srbije u Banja Luci Vladimir Nikolić, narodni poslanici, predstavnici zajedničkih institucija BiH, predstavnici grada Banja Luka i ostale delegacije.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović istakla je da budućim generacijama moraju biti prikazane vrednosti i ideali zbog kojih je bilo mnogo žrtava, koji kao takvi zaslužuju veliko poštovanje, a da takav, mora biti i odnos prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i doprinos u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Ona je naglasila da R. Srpska baštini ove vrednosti i da je važno da buduće generacije poštuju žrtve, ali i razumeju snagu ideala za koje su se borile. “Naravno da je i Evropa izvukla pouku iz Drugog svetskog rata i zato je nakon toga uspostavila novi način funkcionisanja i zajedništva na ovom prostoru. Zato treba razumeti zašto se Dan pobede nad fašizmom istovremeno doživljava i obeležava kao Dan Evrope”, navela je Cvijanovićeva.

Predsednik NS RS N. Čubrilović rekao je da srpski narod ima razloga da se ponosi učešćem i davanjem doprinosa u borbi protiv zla kakvo je fašizam. “Za celi slobodarski svet ovo je danas sveti dan. Sigurno da naš narod pripada tom delu sveta. Ovo treba da se obeležava, pamti, prenosi na nove generacije da se nikada jedno takvo zlo ne bi pojavilo”, rekao je Čubrilović.

Srpski član Predsedništva BiH M. Dodik izjavio je da 21. vek treba da bude vek ujedinjenja srpskog naroda, koji je u prošlosti, u kontinuitetu, bio izložen raznim stradanjima. Srpski narod, kako je Dodik istakao, želi da nema nijednog razloga, povoda ili ideje koja bi mogla biti nametnuta da bi se odrekli srpskog, antifašističkog, stradalničkog i identiteta slobodarskog naroda koji ima svoju državu u Republici Srpskoj. Prema njegovim rečima, Dan pobede nad fašizmom je veliki dan za čovečanstvo i civilizaciju koja se u Drugom svetskom ratu izborila da sačuva osnovne vrednosti humanizma, jednakosti i slobode, za koju je srpski narod dao nemerljivu žrtvu. “Činjenica je da su ustanak protiv fašista na prostoru bivše Jugoslavije digli Srbi, na svim mestima gde su živeli, od Hrvatske, Bosne, Srbije. Oni koji su razbili Jugoslaviju danas pokušavaju da pribave sebi antifašistička obeležja, a u suštini su razbili jednu od osnovnih vrednosti fašističke borbe, a to je bila Jugoslavija”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je srpski narod masovno stradao u 20. veku, od Prvog i Drugog svetskog rata, preko ratova tokom raspada bivše Jugoslavije. “Srpski narod je počišćen sa mnogih mesta, u Drugom svetskom ratu je nad srpskim narodom izvršen genocid. Ustaški logori od Jasenovca, Paga, Jadovnog do stradanja Srba u Kragujevcu, na sajmištu i mnogim drugim mestima, govore da su Srbi bili meta tog rata i da je trebalo da budu eliminisani”, zaključio je Dodik.

Ruski ambasador u BiH P. Ivancov izrazio je uverenje  da će svet i danas zajedno pobediti u teškim okolnostima pandemije, kao što je pobedio fašizam u Drugom svetskom ratu. “Pre 75. godina zajedno smo pobedili fašizam i danas zajedno rešavamo zadatke koji stoje ispred nas, naših zemalja i Evrope. Ubeđen sam da ćemo pobediti i u ovim teškim okolnostima u kojima se nalazi svet”, rekao je Ivancov i čestitao građanima R. Srpske Dan pobede nad fašizmom.