Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао обележавању Дана победе над фашизмом @ 11 May 2020 12:31 PM

У Бања Луци је, 9. маја 2020. године  полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца, обележена прослава Дана победе над фашизмом, која је одржана без Марша бесмртног пука, услед пандемије вируса корона.

Полагању венаца присуствовали су председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар енергетике и рударства у Влади Р. Српске Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, амбасадор РФ у БиХ Петар Иванцов, генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Владимир Николић, народни посланици, представници заједничких институција БиХ, представници града Бања Лука и остале делегације.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић истакла је да будућим генерацијама морају бити приказане вредности и идеали због којих је било много жртава, који као такви заслужују велико поштовање, а да такав, мора бити и однос према онима који су дали своје животе за слободу и допринос у борби против фашизма у Другом светском рату. Она је нагласила да Р. Српска баштини ове вредности и да је важно да будуће генерације поштују жртве, али и разумеју снагу идеала за које су се бориле. “Наравно да је и Европа извукла поуку из Другог светског рата и зато је након тога успоставила нови начин функционисања и заједништва на овом простору. Зато треба разумети зашто се Дан победе над фашизмом истовремено доживљава и обележава као Дан Европе”, навела је Цвијановићева.

Председник НС РС Н. Чубриловић рекао је да српски народ има разлога да се поноси учешћем и давањем доприноса у борби против зла какво је фашизам. “За цели слободарски свет ово је данас свети дан. Сигурно да наш народ припада том делу света. Ово треба да се обележава, памти, преноси на нове генерације да се никада једно такво зло не би појавило”, рекао је Чубриловић.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик изјавио је да 21. век треба да буде век уједињења српског народа, који је у прошлости, у континуитету, био изложен разним страдањима. Српски народ, како је Додик истакао, жели да нема ниједног разлога, повода или идеје која би могла бити наметнута да би се одрекли српског, антифашистичког, страдалничког и идентитета слободарског народа који има своју државу у Републици Српској. Према његовим речима, Дан победе над фашизмом је велики дан за човечанство и цивилизацију која се у Другом светском рату изборила да сачува основне вредности хуманизма, једнакости и слободе, за коју је српски народ дао немерљиву жртву. “Чињеница је да су устанак против фашиста на простору бивше Југославије дигли Срби, на свим местима где су живели, од Хрватске, Босне, Србије.

Они који су разбили Југославију данас покушавају да прибаве себи антифашистичка обележја, а у суштини су разбили једну од основних вредности фашистичке борбе, а то је била Југославија”, рекао је Додик. Он је нагласио да је српски народ масовно страдао у 20. веку, од Првог и Другог светског рата, преко ратова током распада бивше Југославије. “Српски народ је почишћен са многих места, у Другом светском рату је над српским народом извршен геноцид. Усташки логори од Јасеновца, Пага, Јадовног до страдања Срба у Крагујевцу, на сајмишту и многим другим местима, говоре да су Срби били мета тог рата и да је требало да буду елиминисани”, закључио је Додик.

Руски амбасадор у БиХ П. Иванцов изразио је уверење  да ће свет и данас заједно победити у тешким околностима пандемије, као што је победио фашизам у Другом светском рату. “Пре 75. година заједно смо победили фашизам и данас заједно решавамо задатке који стоје испред нас, наших земаља и Европе. Убеђен сам да ћемо победити и у овим тешким околностима у којима се налази свет”, рекао је Иванцов и честитао грађанима Р. Српске Дан победе над фашизмом.