Printer Friendly Version O B A V E Š T E NJ E ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U REPUBLICI SRSKOJ, BOSNI I HERCEGOVINI @ 5 March 2020 10:13 AM

Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, raspisani su za 26. april 2020. godine.

S tim u vezi, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci poziva sve državljane Republike Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji, da navedenog dana iskoriste svoje pravo i izađu na izbore.

Članom 10. Zakona o izboru narodnih poslanika regulisano je da pravo da bira poslanika i da bude biran za poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji (u daljem tekstu: birač).

Imajući u vidu navedeno, birači koji imaju boravište u Republici Srpskoj, BiH, mogu preko Generalnog konzulata R. Srbije u Banjaluci, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do ponoći 4.aprila 2020. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Republike Srbije glasati u Generalnom konzulatu R. Srbije Banja Luka, Konzularnoj kancelariji GK Banja Luka sa sedištem u Trebinju (ili u Ambasadi R. Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu R. Srbije u Mostaru,kao i u Konzularnoj kancelariji u Drvaru).

Ukazujemo da pravo da glasaju u R. Srpskoj, BiH, imaju i državljani Republike Srbije koji na dan glasanja turistički borave u inostranstvu, ako su prethodno,  blagovremeno podneli zahtev za glasanje (primera radi: državljanin R. Srbije na boravku u Beču, Austrija, ukoliko planira da na dan glasanja boravi u Banja Luci, nesmetano može da ponese zahtev u GK Banja Luka za glasanje).

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka, obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja; jedinstveni matični broj; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta u zemlji (R. Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH, isti dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u R. Srbiji.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, može upisati u Jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u R. Srpskoj, BiH, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti u prostorijama Generalnog konzulata Banja Luka, Bulevar Vojvode R. Putnika 2, ili na sajtu  www.banjaluka.mfa.gov.rs (rubrika vesti).

Državljani R. Srbije mogu na osnovu jmbg elektronski proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS), odnosno sledećeg linka:https://upit.birackispisak.gov.rs

Biračka mesta na kome će glasači moći glasati u Republici Srpskoj, 26. aprila 2020. godine, nalaziće se u Generalnom konzulatu Republike Srbije, ulica Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, grad Banja Luka i Konzularna kancelarija Generalnog konzulata Banja Luka sa sedištem u Trebinju, ulica Njegoševa broj 4, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

NAPOMENA:


Ukazujemo da nije neophodno da lice koje želi da glasa u Republici Srpskoj, dolazi lično u Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, već se lica mogu prijaviti i putem pošte, faksa ili e-mail:
Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, 78000 Banja Luka, kontakt telefon broj: 051 227 041, broj faksa: 051 213-901, E-mail konzulat.bl@mfa.rs 

Prilikom podnošenja prijave, pored čitko popunjenog obrasca zahteva, potrebno je dostaviti kopije važećeg ličnog dokumenta R. Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG).

Takođe, napominjemo da će Generalni konzulat R. Srbije Banja Luka, u periodu od 5. marta do 4. aprila 2020. godine, raditi na prijemu zahteva da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasač na predstojećim izborima za narodne poslanike Republike Srbije glasati u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, svakog radnog dana od 08.00 do 20.00 časova.