Printer Friendly Version О Б А В Е Ш Т Е Њ Е ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У РЕПУБЛИЦИ СРСКОЈ, БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ @ 5 March 2020 10:04 AM

Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, расписани су за 26. април 2020. године.
С тим у вези, Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци позива све држављане Републике Србије, који имају пријављено пребивалиште у Србији, да наведеног дана искористе своје право и изађу на изборе.

Чланом 10. Закона о избору народних посланика регулисано је да право да бира посланика и да буде биран за посланика има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији (у даљем тексту: бирач).

Имајући у виду наведено, бирачи који имају боравиште у Републици Српској, БиХ, могу преко Генералног конзулата Р. Србије у Бањалуци, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до поноћи 4.априла 2020. године), поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Генералном конзулату Р. Србије Бања Лука, Конзуларној канцеларији ГК Бања Лука са седиштем у Требињу (или у Амбасади Р. Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Р. Србије у Мостару, као  и у Конзуларној канцеларији у Дрвару).

Указујемо да право да гласају у Р. Српској, БиХ, имају и држављани Републике Србије који на дан гласања туристички бораве у иностранству, ако су претходно,  благовремено поднели захтев за гласање (примера ради: држављанин Р. Србије на боравку у Бечу, Аустрија, уколико планира да на дан гласања борави у Бања Луци, несметано може да понесе захтев у ГК Бања Лука за гласање).

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Генералном конзулату Републике Србије Бања Лука, обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља; јединствени матични број; општину, односно град и адресу пребивалишта у земљи (Р. Србији), као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у Републици Српској, Босни и Херцеговини, према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у Бањалуци, Републици Српској, БиХ, исти доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у Р. Србији.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у Републици Српској, БиХ, може уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у Јединствени бирачки списак Републике Србије.

У случају да лице које има бирачко право није уписано у Јединствени бирачки списак, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у Р. Српској, БиХ, неопходно је претходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Образац захтева за упис у јединствени бирачки списак можете преузети у просторијама Генералног конзулата Бања Лука, Булевар Војводе Р. Путника 2, или на сајту www.banjaluka.mfa.gov.rs  (рубрика вести).
Држављани Р. Србије могу на основу јмбг електронски проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС), односно следећег линка:https://upit.birackispisak.gov.rs/ 

Бирачка места на коме ће гласачи моћи гласати у Републици Српској, 26. априла 2020. године, налазиће се у Генералном конзулату Републике Србије, улица Булевар Војводе Радомира Путника број 2, град Бања Лука и Конзуларна канцеларија Генералног конзулата Бања Лука са седиштем у Требињу, улица Његошева број 4, Република Српска, Босна и Херцеговина.

НАПОМЕНА:


Указујемо да није неопходно да лице које жели да гласа у Републици Српској, долази лично у Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци, већ се лица могу пријавити и путем поште, факса или е-маил:
Генерални конзулат Републике Србије Бања Лука, Булевар Војводе Радомира Путника број 2, 78000 Бања Лука, контакт телефон број: 051 227 041, број факса: 051 213-901, Е-mail 
konzulat.bl@mfa.rs


Приликом подношења пријаве, поред читко попуњеног обрасца захтева, потребно је доставити копије важећег личног документа Р. Србије (пасоша, личне карте или возачке дозволе са уписаним ЈМБГ).

Такође, напомињемо да ће Генерални конзулат Р. Србије Бања Лука, у периоду од 5. марта до 4. априла 2020. године, радити на пријему захтева да се у Јединствени бирачки списак упише податак да ће гласач на предстојећим изборима за народне посланике Републике Србије гласати у Републици Српској, Босни и Херцеговини, сваког радног дана од 08.00 до 20.00 часова.