Printer Friendly Version Generalni konzul V. Nikolić prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske u Beogradu @ 2 March 2020 09:31 AM

Predstavništvo Republike Srpske u Republici Srbiji održalo je u Beogradu svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 28. godina od proglašenja prvog Ustava Srpske, 28. februara 1992. godine.

Predsednica RS Željka Cvijanović zahvalivši se zvanicama što su svojim prisustvom uveličali prijem, je rekla da rukovodstvo RS nosi odgovornost prema očekivanjima njenih građana, a da su ta očekivanja veoma jasna, očuvati nadležnosti Srpske, očuvati mir i stabilnost, razvijati Republiku i praviti ambijent za bolji život građana. “Republika Srpska je prinuđena da se svim raspoloživim sredstvima brani i bori za svoj integritet i ustavnu poziciju. Želimo mir i dijalog sa svima u BiH, ali ćemo za svaki udar uzvratiti institucionalnim odgovorom”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je BiH trebala biti zajednička zemlja, ali da se Srpska svakodnevno suočava sa problemima, dodavši da Srpska ne želi da snosi ni odgovornost ni političke terete, zato što je neko drugi učinio da neko funkcioniše na sili i pretnjama, a ne na dogovoru i dijalogu. Cvijanovićeva je naglasila da ono što je nepromenjeno jeste svest o važnosti postojanja R. Srpske i navela da je politika dvostrukih standarda opšte prisutna u celoj regiji, zbog čega je ona u kompletnom neredu. “Republika Srpska je garancija našeg opstanka, bezbednosti, razvoja i prosperiteta. Ne želimo ništa što je tuđe, ali nećemo dozvoliti da se oduzima ono što je naše. Srpskoj pokušavaju osporiti prava koja su joj Ustavom zagarantovana”, izjavila je. Ona je poručila da je namera da se u narednom periodu još više gradi i razvija Srpska, a da je jedini pravni oslonac Srbija, zbog čega su zahvalni državnom rukovodstvu na čelu sa predsednikom R. Srbije A. Vučićem i da je saradnja sa Srbijom intenzivnija nego što je ikada bila.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska dokaz slobode i želje da se živi u miru, istakavši da je Srpska uspela da sačuva svoje vrednosti. ”Ako ne odbranite svoju državu, onda gubite slobodu. Najbolje se to vidi na srpskim prostorima koji su ostali u BiH izvan Republike Srpske i mogu se meriti po velikoj bedi u kojoj živi srpski narod”, izjavio je Dodik. On je dodao i da srpski narod ne sme biti naivan, a da koliko je rukovodstvo Srpske bilo u pravu, pokazuje današnja razgradnja Dejtonskog sporazuma. “Samo upornom, željom naroda uspeli smo da očuvamo vrednosti Srpske, koje pokušavaju uzurpirati, oteti i preneti. Ništa se nije promenilo za ovih 28. godina. I danas ništa manje nego pre 100. godina, kada je to Kalaj pokušavao”, istakao je Dodik. Srpski član Predsedništva BiH je upozorio da srpski narod danas, više nego ikad, mora da vodi računa o svojim interesima i naglasio da je za Srbe jako važno da Srbija bude jaka. “Neću nikada zaboraviti sve one koji su živeli za našu Republiku Srpsku, Srbiju i za jedinstvo srpskog naroda. Zato je nama važno da je Srbija jaka. Ovde dolazimo da zajedno branimo budućnost koja pripada ovom narodu”, zaključio je Milorad Dodik.

Prijemu u Skupštini grada Beograda prisustvovali su predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica NS RS Maja Gojković, brojni ministri u Vladama RS i R. Srbije, ugledne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, nauke, prosvete, privrede i sporta, predstavnici diplomatskog kora i generalni konzul Vladimir Nikolić.