Printer Friendly Version Генерални конзул В. Николић присуствовао обележавању Дана Републике Српске у Београду @ 2 March 2020 09:28 AM

Представништво Републике Српске у Републици Србији одржало је у Београду свечани пријем поводом Дана Републике Српске и 28. година од проглашења првог Устава Српске, 28. фебруара 1992. године.

Председница РС Жељка Цвијановић захваливши се званицама што су својим присуством увеличали пријем, је рекла да руководство РС носи одговорност према очекивањима њених грађана, а да су та очекивања веома јасна, очувати надлежности Српске, очувати мир и стабилност, развијати Републику и правити амбијент за бољи живот грађана. “Република Српска је принуђена да се свим расположивим средствима брани и бори за свој интегритет и уставну позицију. Желимо мир и дијалог са свима у БиХ, али ћемо за сваки удар узвратити институционалним одговором”, поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је БиХ требала бити заједничка земља, али да се Српска свакодневно суочава са проблемима, додавши да Српска не жели да сноси ни одговорност ни политичке терете, зато што је неко други учинио да неко функционише на сили и претњама, а не на договору и дијалогу. Цвијановићева је нагласила да оно што је непромењено јесте свест о важности постојања Р. Српске и навела да је политика двоструких стандарда опште присутна у целој регији, због чега је она у комплетном нереду. “Република Српска је гаранција нашег опстанка, безбедности, развоја и просперитета. Не желимо ништа што је туђе, али нећемо дозволити да се одузима оно што је наше. Српској покушавају оспорити права која су јој Уставом загарантована”, изјавила је. Она је поручила да је намера да се у наредном периоду још више гради и развија Српска, а да је једини правни ослонац Србија, због чега су захвални државном руководству на челу са председником Р. Србије А. Вучићем и да је сарадња са Србијом интензивнија него што је икада била.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска доказ слободе и жеље да се живи у миру, истакавши да је Српска успела да сачува своје вредности. ”Ако не одбраните своју државу, онда губите слободу. Најбоље се то види на српским просторима који су остали у БиХ изван Републике Српске и могу се мерити по великој беди у којој живи српски народ”, изјавио је Додик. Он је додао и да српски народ не сме бити наиван, а да колико је руководство Српске било у праву, показује данашња разградња Дејтонског споразума. “Само упорном, жељом народа успели смо да очувамо вредности Српске, које покушавају узурпирати, отети и пренети. Ништа се није променило за ових 28. година. И данас ништа мање него пре 100. година, када је то Калај покушавао”, истакао је Додик. Српски члан Председништва БиХ је упозорио да српски народ данас, више него икад, мора да води рачуна о својим интересима и нагласио да је за Србе јако важно да Србија буде јака. “Нећу никада заборавити све оне који су живели за нашу Републику Српску, Србију и за јединство српског народа. Зато је нама важно да је Србија јака. Овде долазимо да заједно бранимо будућност која припада овом народу”, закључио је Милорад Додик.

Пријему у Скупштини града Београда присуствовали су председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница НС РС Маја Гојковић, бројни министри у Владама РС и Р. Србије, угледне личности из света културе, уметности, науке, просвете, привреде и спорта, представници дипломатског кора и генерални конзул Владимир Николић.