Printer Friendly Version Generalni konzulat u Banja Luci dana 13.02.2020.godine, svečanim prijemom obeležio Dan državnosti Republike Srbije @ 14 February 2020 01:18 PM

Generalni konzulat Banja Luka je svečanim prijemom obeležio Sretenje - Dan državnosti R. Srbije, 13.02.2020. godine, u Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci.

Svečanom prijemu je prisustvovalo preko 300 zvanica, među kojima su bili, predsednica R. Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade R. Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, potpredsednici Milan Petković i Željka Stojičić, ministri u Vladi Srpske i šefovi poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini, predsedavajući Veća naroda Srpske Nada Tešanović, predstavnici Srpske u institucijama BiH, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Svečanom prijemu prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. gospodin Aleksandar Đorđević.

Svečanom prijemu prisustvovali su i (predsednik Narodnog demokratskog pokreta), Nenad Stevandić (predsednik Partije demokratskog progresa), Mladen Ivanić i Igor Crnadak, Vukota Govedarica (predstavnik Srpske demokratske stranke).

Prijemu su  prisustvovali predsednik i Generalni sekretar Akademije nauka i umetnosti prof. dr Rajko Kuzmanović i prof. dr Dragoljub Mirjanić, dekani, rektor i veći broj profesora Univerziteta Banja Luka, direktor i predsednik Privredne komore R. Srpske Borko Đurić njegovo Preosveštenstvo Episkop banjalučki G. Jefrem, predstavnici Islamske zajednice Banja Luka, predstavnici banjalučke biskupije, direktori najznačajnijih javnih ustanova, elektro privrednih i drugih preduzeća, Komercijalne banke a.d. Banja Luka,  Kompanije MTEL,  Sberbanke, NLB banke a.d. Banja Luka, Nove banke, direktori medijskih kuća, glavni i odgovorni urednici, načelnici opština širom R.Srpske, predstavnici diplomatskog kora akreditovani u BiH, kao i brojni gosti iz Banjaluke i čitave RS.

Na početku svečanosti otpevana je himna Republike Srbije „Bože pravde“. Nakon himne generalni konzul Vladimir Nikolić i direktor Komercijalne banke a.d. Banja Luka, uručili su nagrade učenicima srednjih škola sa teritorije RS, povodom učešća na konkursu za izbor najboljih literalnih radova na temu „ Da mogu nešto da promenim i unapredim ja bih… “, koji svake godine raspisuje Generalni konzulat u saradnji sa Pedagoškim zavodom R. Srpske, a povodom obeležavanja Dana Državnosti.

Generalni konzul Vladimir Nikolić u svom obraćanju prisutnim gostima izrazio je zadovoljstvo što je u Banjaluci, sedmi put za redom, obiležen Dan državnosti Srbije i naglasio da se sa ovog skupa šalje poruka sloge i zajedništva. „Samo zajedništvo i sloga put su do veće snage i Srbije, ali i Republike Srpske“ rekao je V. Nikolić, što je i ključna poruka sa obeležavanja Dana državnosti Srbije.

 

"Mislim da samo tako treba i da nastavimo u tom pravcu, jer samo kad smo zajedno mi smo jači. Čestitam svim državljanima Srbije koji žive u Republici Srpskoj i svim Srbima u Republici Srpskoj Dan državnosti Srbije"- rekao je Vladimir Nikolić, generalni konzul Srbije u Banjaluci.  

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tom prilikom je rekla  da su odnosi Srpske i Srbije u svim oblastima dobri, te zasnovani na bratskoj ljubavi, velikom političkom razumevanju i ekonomskoj i finansijskoj podršci. Sigurna sam da će naši odnosi i saradnja u budućnosti biti sve jači i da će integracija o kojoj dugo govorimo dobiti neke svoje dimenzije u svim oblastima. Predsednica Srpske je svim građanima Srbije, ali i Srpske, čestitala ovaj, kako je rekla, veliki praznik.

Povodom Dana državnosti Srbije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku generalnom konzulu Srbije u Banjaluci Vladimiru Nikoliću.

Predsednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović pridružio se čestitkama, navodeći da Srbija na ovim prostorima ima najdužu istoriju kada je reč o elementima državnosti. „Zahvaljujemo Srbiji što je svih ovih godina bila podrška Srpskoj, ali i BiH. Srbija podržava razvoj, opstanak i sve ono što donosi dobro za sve građane Republike i BiH“ - rekao je Čubrilović.

Svečanost je nastavljena uz koktel i prigodan program članova Banjalučke filharmonije.

Svečano obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije u Banjaluci dobilo je veoma zapaženo mesto u ovdašnjoj javnosti, uz izrazito pozitivne reakcije i pohvale u izveštajima brojnih medija.