Printer Friendly Version Генерални конзулат у Бања Луци дана 13.02.2020.године, свечаним пријемом обележио Дан државности Републике Србије @ 14 February 2020 01:01 PM

Генерални конзулат Бања Лука je свечаним пријемом обележио Сретење - Дан државности Р. Србије, 13.02.2020. године, у Културном центру Бански двор у Бања Луци.

Свечаном пријему је присуствовало преко 300 званица, међу којима су били, председница Р. Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, потпредседници Милан Петковић и Жељка Стојичић, министри у Влади Српске и шефови посланичких клубова у Народној скупштини, председавајући Већа народа Српске Нада Тешановић, представници Српске у институцијама БиХ, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. Свечаном пријему присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Босни и Херцеговини, Њ.Е. господин Александар Ђорђевић.

 

 

Свечаном пријему присуствовали су и (председник Народног демократског покрета), Ненад Стевандић (председник Партије демократског прогреса), Младен Иванић и Игор Црнадак, Вукота Говедарица (представник Српске демократске странке).

Пријему су  присуствовали председник и Генерални секретар Академије наука и уметности проф. др Рајко Кузмановић и проф. др Драгољуб Мирјанић, декани, ректор и већи број професора Универзитета Бања Лука, директор и председник Привредне коморе Р. Српске Борко Ђурић његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем, представници Исламске заједнице Бања Лука, представници бањалучке бискупије, директори најзначајнијих јавних установа, електро привредних и других предузећа, Комерцијалне банке а.д. Бања Лука,  Компаније MTEL,  Сбербанке, НЛБ банке а.д. Бања Лука, Нове банке, директори медијских кућа, главни и одговорни уредници, начелници општина широм Р.Српске, представници дипломатског кора акредитовани у БиХ, као и бројни гости из Бањалуке и читаве РС.

На почетку свечаности отпевана је химна Републике Србије „Боже правде“. Након химне генерални конзул Владимир Николић и директор Комерцијалне банке а.д. Бања Лука, уручили су награде ученицима средњих школа са територије РС, поводом учешћа на конкурсу за избор најбољих литералних радова на тему „ Да могу нешто да променим и унапредим ја бих… “, који сваке године расписује Генерални конзулат у сарадњи са Педагошким заводом Р. Српске, а поводом обележавања Дана Државности.

Генерални конзул Владимир Николић у свом обраћању присутним гостима изразио је задовољство што је у Бањалуци, седми пут за редом, обилежен Дан државности Србије и нагласио да се са овог скупа шаље порука слоге и заједништва. „Само заједништво и слога пут су до веће снаге и Србије, али и Републике Српске“ рекао је В. Николић, што је и кључна порука са обележавања Дана државности Србије.

"Мислим да само тако треба и да наставимо у том правцу, јер само кад смо заједно ми смо јачи. Честитам свим држављанима Србије који живе у Републици Српској и свим Србима у Републици Српској Дан државности Србије"- рекао је Владимир Николић, генерални конзул Србије у Бањалуци.  

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, том приликом је рекла  да су односи Српске и Србије у свим областима добри, те засновани на братској љубави, великом политичком разумевању и економској и финансијској подршци. Сигурна сам да ће наши односи и сарадња у будућности бити све јачи и да ће интеграција о којој дуго говоримо добити неке своје димензије у свим областима. Председница Српске је свим грађанима Србије, али и Српске, честитала овај, како је рекла, велики празник.

Поводом Дана државности Србије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је честитку генералном конзулу Србије у Бањалуци Владимиру Николићу.

Председник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић придружио се честиткама, наводећи да Србија на овим просторима има најдужу историју када је реч о елементима државности. „Захваљујемо Србији што је свих ових година била подршка Српској, али и БиХ. Србија подржава развој, опстанак и све оно што доноси добро за све грађане Републике и БиХ“ - рекао је Чубриловић.

Свечаност је настављена уз коктел и пригодан програм чланова Бањалучке филхармоније.

Свечано обележавање Дана државности Републике Србије у Бањалуци добило је веома запажено место у овдашњој јавности, уз изразито позитивне реакције и похвале у извештајима бројних медија.