Printer Friendly Version Generalnom konzulu Vladimiru Nikoliću uručena Povelja Pravnog fakulteta u Banja Luci, 6.2.2020. godine @ 7 February 2020 08:32 AM

Generalnom konzulu Vladimiru Nikoliću, uručena je Povelja Pravnog fakulteta, “u znak zahvalnosti za doprinos u razvoju i afirmaciji visokog obrazovanja i posebno Fakulteta”. Povelju je, Generalnom konzulu, uručio dekan Pravnog fakulteta u Banja Luci prof. dr Željko Mirjanić, na svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja 45.-te godišnjice ove visokoškolske ustanove.

Zahvaljujući se na dodeljenom priznanju V. Nikolić je istakao pozitivan primer saradnje Pravnog fakulteta u Banja Luci sa pravnim fakultetima u R. Srbiji koja na najbolji način ilustruje sveopštu saradnju između Srbije i Srpske.

Na pomenutoj akademiji, na kojoj su promovisani svršeni studenti ovog fakulteta, prisustvovali su i prisustvovali predsednik Narodne skupštine R. Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo R. Srpske Srđan Rajčević, predsednik Akademije nauka i umetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, rektor Baljalučkog univerziteta Radoslav Gajanin, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić, profesori Pravnog fakulteta iz Beograda, Niša i K. Mitrovice, kao i brojne zvanice iz javnog, naučnog, diplomatskog i društvenog života.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović rekao je da se gotovo nijedan ozbiljniji akt u parlamentu Srpske ne donosi bez mišljenja i stava ljudi koji su stekli obrazovanje i diplome na Pravnom fakultetu. Čubrilović je svršenim studentima poželeo uspeh u budućnosti, uz nadu da će na planu pravne nauke doprineti i demokratizaciji i razvoju društva u celini.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić, rekao je da je ta visokoškolska ustanova, za 45. godina rada, postala poznata i u regionu. “Školujemo vrsne pravnike koji decenijama uspešno obavljaju najvažnije poslove kod nas i kreiraju i vode pravni život. Reč je o istaknutim sudijama, tužiocima, advokatima i notarima”, naveo je Mirjanić. On je istakao da je Pravni fakultet ponosan na to što ima zaokružen sistem školovanja, od osnovnog ciklusa studija, do master i doktorskih i dodao da će u okviru svečanosti ovog fakulteta, 7.2.2020. godine, početi međunarodna naučna konferencija u vezi sa transformativnim tehnologijama, pravnim i etičkim izazovima 21. veka, na kojoj će govoriti profesori iz Engleske, Italije i Novog Zelanda.

Rektor Univerziteta u Banja Luci Radoslav Gajanin, rekao je da je Pravni fakultet reprezentativna članica Univerziteta i, uz Ekonomski fakultet, predstavlja jednu od institucija sa najvećim brojem članova.

Pravni fakultet Univerziteta u Banja Luci osnovan je 1975. godine i danas je moderna organizovana i respektabilna visokoškolska i naučna ustanova, u kojoj su se školovali mnogi akademici, univerzitetski profesori, poznati i priznati pravnici, sudije, tužioci, advokati, političari i druge značajne javne ličnosti širom BiH. Na internet sajtu ove ustanove navodi se da je u nastavno-naučnom procesu angažovano oko 40 profesora, nastavnika i saradnika, te da na Fakultetu studira više od 2,000 studenata.