Printer Friendly Version Генералном конзулу Владимиру Николићу уручена Повеља Правног факултета у Бања Луци, 6.2.2020. године @ 7 February 2020 08:28 AM

Генералном конзулу Владимиру Николићу, уручена је Повеља Правног факултета, “у знак захвалности за допринос у развоју и афирмацији високог образовања и посебно Факултета”. Повељу је, Генералном конзулу, уручио декан Правног факултета у Бања Луци проф. др Жељко Мирјанић, на свечаној академији одржаној поводом обележавања 45.-те годишњице ове високошколске установе.

Захваљујући се на додељеном признању В. Николић је истакао позитиван пример сарадње Правног факултета у Бања Луци са правним факултетима у Р. Србији која на најбољи начин илуструје свеопшту сарадњу између Србије и Српске.

На поменутој академији, на којој су промовисани свршени студенти овог факултета, присуствовали су и присуствовали председник Народне скупштине Р. Српске Недељко Чубриловић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Р. Српске Срђан Рајчевић, председник Академије наука и уметности Српске Рајко Кузмановић, ректор Баљалучког универзитета Радослав Гајанин, градоначелник Бања Луке Игор Радојичић, професори Правног факултета из Београда, Ниша и К. Митровице, као и бројне званице из јавног, научног, дипломатског и друштвеног живота.

Председник НС РС Недељко Чубриловић рекао је да се готово ниједан озбиљнији акт у парламенту Српске не доноси без мишљења и става људи који су стекли образовање и дипломе на Правном факултету. Чубриловић је свршеним студентима пожелео успех у будућности, уз наду да ће на плану правне науке допринети и демократизацији и развоју друштва у целини.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић, рекао је да је та високошколска установа, за 45. година рада, постала позната и у региону. “Школујемо врсне правнике који деценијама успешно обављају најважније послове код нас и креирају и воде правни живот. Реч је о истакнутим судијама, тужиоцима, адвокатима и нотарима”, навео је Мирјанић. Он је истакао да је Правни факултет поносан на то што има заокружен систем школовања, од основног циклуса студија, до мастер и докторских и додао да ће у оквиру свечаности овог факултета, 7.2.2020. године, почети међународна научна конференција у вези са трансформативним технологијама, правним и етичким изазовима 21. века, на којој ће говорити професори из Енглеске, Италије и Новог Зеланда.

Ректор Универзитета у Бања Луци Радослав Гајанин, рекао је да је Правни факултет репрезентативна чланица Универзитета и, уз Економски факултет, представља једну од институција са највећим бројем чланова.

Правни факултет Универзитета у Бања Луци основан је 1975. године и данас је модерна организована и респектабилна високошколска и научна установа, у којој су се школовали многи академици, универзитетски професори, познати и признати правници, судије, тужиоци, адвокати, политичари и друге значајне јавне личности широм БиХ. На интернет сајту ове установе наводи се да је у наставно-научном процесу ангажовано око 40 професора, наставника и сарадника, те да на Факултету студира више од 2,000 студената.