Printer Friendly Version Boravak predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića, u R. Srpskoj, Mrkonjić Gradu @ 30 January 2020 12:25 PM

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je, 29. januara 2020. godine Mrkonjić Grad.

Odmah po dolasku, predsednik Vučić je, zajedno sa predsednicom R. Srpske Željkom Cvijanović, premijerom R. Srpske Radovanom Viškovićem, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i zvaničnicima opštine, obišao Mašinsku školu i Gimnaziju, gde je tom prilikom najavio, da će Srbija sa 600.000 KM (oko 300.000 evra) pomoći ove škole i opremiti ih računarima i CNC mašinama. Prilikom obilaska, predsednik Vučić je izjavio i da će obaviti razgovor sa privrednicima Mrkonjić Grada, kako bi isti bili uvedeni u sistem subvencija i na taj način dobili pomoć da otvaraju više radnih mesta u Mrkonjić Gradu, a samim tim bi i opština imala više dece u vrtićima i školama.

Nakon obilaska škola, predsednik Vučić se s domaćinima uputio u centar opštine, gde je usledilo kratko obraćanje okupljenim građanima. Vučić je tom prilikom izjavio da je srećan kada dođe u R. Srpsku i kada je sa srpskim narodom, naglasivši da je srpski narod jedinstven i nedeljiv, kao i da su svi pokušaji podele nemogući. “Istom narodu i crkvi pripadamo i istu sudbinu delimo. Naš narod se ne stidi svog srpskog imena i prezimena. Imaćemo snage da to sačuvamo na svakom mestu gde Srbi žive”, naglasio je predsednik R. Srbije. Vučić se zahvalio okupljenim građanima koji su u velikom broju došli da ga sačekaju, dodavši da su došli da sačekaju nekoga ko danas predstavlja Srbiju i naglasio je da koliko se voli R. Srbija u R. Srpskoj, toliko se i R. Srpska voli u Srbiji.

Predsednik R. Srbije A. Vučić je prilikom obraćanja istakao i da srpski narod ne želi ništa tuđe, ali da je prošao kroz toliko tragedija i da nikome više neće dozvoliti da ga proteruju sa svojih ognjišta, kao što je 1995. godine bilo u Mrkonjić Gradu. “Nema više oluja i traktora u srpskoj budućnosti, već radnih mesta, škola, obnovljenih domova zdravlja, vrtića punih dece. Hoćemo da živimo sa drugima, samo nas pustite da budemo svoji na svome i da čuvamo svoje ime i prezime i prađedovsku veru”, zaključio je predsednik R. Srbije A. Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH M. Dodik je izjavio da su svi Srbi jedan narod. Dodik je naglasio da nema “bosanskih Srba”, jer su svi Srbi, gde god živeli, deo istog naroda i pozvao je sve Srbe na jedinstvo i očuvanje identiteta, ističući da su podele neprihvatljive. Dodik je dodao da je važno da Srbi sačuvaju svoj identitet čuvanjem jezika, pisma i vere, a da je to činila i danas čini Srpska pravoslavna crkva kao narodna crkva, omogućivši da se očuva srpski identitet u katastrofalnim uslovima za srpski narod. Dodik je rekao da je Mrkonjić Grad herojski grad, obnovljen nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata, zahvalivši se predsedniku Vučiću za pomoć i podršku R. Srpskoj. “Naravno da su novčana sredstva važna, ali poruka koja se šalje posetom predsednika Vučića, za nas su važnija nego bilo koji novac. Nama mnogo znači da predsednik Srbije dođe ovde i da bude zajedno sa nama, da zajedno promovišemo naše osnovne narodne vrednosti, da smo okupljeni oko ideja koje nama važne, oko naše R. Srpske i Srbije, SPC, koja mora ostati jedinstvena na svim prostorima, pa i u C. Gori”, naveo je Dodik.

Predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović, koja je ujedno bila domaćin posete predsednika R. Srbije A. Vučića R. Srpskoj, izjavila je da se u opštinu Mrkonjić Grad, koja je bila veliki stradalnik, vratio život nakon svih teških iskušenja, zahvaljujući zajedničkom angažmanu republičkih i lokalnih vlasti uz podršku Srbije. “Kao što je bilo i ranije, a evo i sada, kroz različite vidove podrške daje se dodatna energija svemu što pokušavamo da radimo širom R. Srpske”, rekla je Cvijanovićeva. Ona je izrazila zadovoljstvo zbog Vučićeve posete i istakla da je ona znak jedinstva i dobre saradnje R. Srpske i Srbije. “Ovo je znak da Srbija stoji uz R. Srpsku i kada su teška vremena, ali i kada treba podeliti radost ili obeležiti događaj, mi smo zajedno”, poručila je predsednica R. Srpske Ž. Cvijanović.

Nakon obraćanja okupljenim građanima, usledio je sastanak predsednika Vučića sa predsednikom NS RS Nedeljkom Čubrilovićem, premijerom R. Viškovićem, predsednicom R. Srpske Ž. Cvijanović, srpskim članom Predsedništva BiH M. Dodikom, predsedavajućim Savetom ministara Zoranom Tegeltijom, privrednicima, predstavnicima institucija, nevladinim sektorom i opštinskim rukovodstvom.

Tokom sastanka predsedniku R. Srbije A. Vučiću je uručena Povelja počasnog građanina sa zlatnim simbolom opštine Mrkonjić Grad za izuzetna dela. Po završenom sastanku, predsednik R. Srbije je, uz prethodnih 600.000 KM za dve škole, najavio dodatnih 200.000 KM pomoći za Dom zdravlja Mrkonjić Grad i nabavku mamografa, ali i ozbiljnu podršku privredi, kroz posebne subvencije privrednika u R. Srpskoj, posredstvom Vlade R. Srpske. “Time želimo da podstaknemo opstanak našeg naroda na ognjištima i razvoj R. Srpske”, istakao je predsednik Vučić.

Nakon posete Mrkonjić Gradu, predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić posetio je Drvar.

Ambasador R. Srbije u BiH Aleksandar Đorđević i gen. konzul V. Nikolić prisustvovali su kako dočeku i ispraćaju predsednika R. Srbije A. Vučića, tako i obilasku škola i sastanku koji je imao sa zvaničnicima R. Srpske i privrednicima u zgradi opštine.