Printer Friendly Version Боравак председника Републике Србије господина Александра Вучића, у Р. Српској, Мркоњић Граду @ 30 January 2020 12:09 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је, 29. јануара 2020. године Мркоњић Град.

Одмах по доласку, председник Вучић је, заједно са председницом Р. Српске Жељком Цвијановић, премијером Р. Српске Радованом Вишковићем, српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и званичницима општине, обишао Машинску школу и Гимназију, где је том приликом најавио, да ће Србија са 600.000 КМ (око 300.000 евра) помоћи ове школе и опремити их рачунарима и ЦНЦ машинама. Приликом обиласка, председник Вучић је изјавио и да ће обавити разговор са привредницима Мркоњић Града, како би исти били уведени у систем субвенција и на тај начин добили помоћ да отварају више радних места у Мркоњић Граду, а самим тим би и општина имала више деце у вртићима и школама.

Након обиласка школа, председник Вучић се с домаћинима упутио у центар општине, где је уследило кратко обраћање окупљеним грађанима. Вучић је том приликом изјавио да је срећан када дође у Р. Српску и када је са српским народом, нагласивши да је српски народ јединствен и недељив, као и да су сви покушаји поделе немогући. “Истом народу и цркви припадамо и исту судбину делимо. Наш народ се не стиди свог српског имена и презимена. Имаћемо снаге да то сачувамо на сваком месту где Срби живе”, нагласио је председник Р. Србије. Вучић се захвалио окупљеним грађанима који су у великом броју дошли да га сачекају, додавши да су дошли да сачекају некога ко данас представља Србију и нагласио је да колико се воли Р. Србија у Р. Српској, толико се и Р. Српска воли у Србији.

Председник Р. Србије А. Вучић је приликом обраћања истакао и да српски народ не жели ништа туђе, али да је прошао кроз толико трагедија и да никоме више неће дозволити да га протерују са својих огњишта, као што је 1995. године било у Мркоњић Граду. “Нема више олуја и трактора у српској будућности, већ радних места, школа, обновљених домова здравља, вртића пуних деце. Хоћемо да живимо са другима, само нас пустите да будемо своји на своме и да чувамо своје име и презиме и прађедовску веру”, закључио је председник Р. Србије А. Вучић.

Српски члан Председништва БиХ М. Додик је изјавио да су сви Срби један народ. Додик је нагласио да нема “босанских Срба”, јер су сви Срби, где год живели, део истог народа и позвао је све Србе на јединство и очување идентитета, истичући да су поделе неприхватљиве. Додик је додао да је важно да Срби сачувају свој идентитет чувањем језика, писма и вере, а да је то чинила и данас чини Српска православна црква као народна црква, омогућивши да се очува српски идентитет у катастрофалним условима за српски народ. Додик је рекао да је Мркоњић Град херојски град, обновљен након Одбрамбено-отаџбинског рата, захваливши се председнику Вучићу за помоћ и подршку Р. Српској. “Наравно да су новчана средства важна, али порука која се шаље посетом председника Вучића, за нас су важнија него било који новац. Нама много значи да председник Србије дође овде и да буде заједно са нама, да заједно промовишемо наше основне народне вредности, да смо окупљени око идеја које нама важне, око наше Р. Српске и Србије, СПЦ, која мора остати јединствена на свим просторима, па и у Ц. Гори”, навео је Додик.

Председница Р. Српске Ж. Цвијановић, која је уједно била домаћин посете председника Р. Србије А. Вучића Р. Српској, изјавила је да се у општину Мркоњић Град, која је била велики страдалник, вратио живот након свих тешких искушења, захваљујући заједничком ангажману републичких и локалних власти уз подршку Србије. “Као што је било и раније, а ево и сада, кроз различите видове подршке даје се додатна енергија свему што покушавамо да радимо широм Р. Српске”, рекла је Цвијановићева. Она је изразила задовољство због Вучићеве посете и истакла да је она знак јединства и добре сарадње Р. Српске и Србије. “Ово је знак да Србија стоји уз Р. Српску и када су тешка времена, али и када треба поделити радост или обележити догађај, ми смо заједно”, поручила је председница Р. Српске Ж. Цвијановић.

Након обраћања окупљеним грађанима, уследио је састанак председника Вучића са председником НС РС Недељком Чубриловићем, премијером Р. Вишковићем, председницом Р. Српске Ж. Цвијановић, српским чланом Председништва БиХ М. Додиком, председавајућим Саветом министара Зораном Тегелтијом, привредницима, представницима институција, невладиним сектором и општинским руководством. 

Током састанка председнику Р. Србије А. Вучићу је уручена Повеља почасног грађанина са златним симболом општине Мркоњић Град за изузетна дела. По завршеном састанку, председник Р. Србије је, уз претходних 600.000 КМ за две школе, најавио додатних 200.000 КМ помоћи за Дом здравља Мркоњић Град и набавку мамографа, али и озбиљну подршку привреди, кроз посебне субвенције привредника у Р. Српској, посредством Владе Р. Српске. “Тиме желимо да подстакнемо опстанак нашег народа на огњиштима и развој Р. Српске”, истакао је председник Вучић.

Након посете Мркоњић Граду, председник Р. Србије Александар Вучић посетио је Дрвар.

Амбасадор Р. Србије у БиХ Александар Ђорђевић и ген. конзул В. Николић присуствовали су како дочеку и испраћају председника Р. Србије А. Вучића, тако и обиласку школа и састанку који је имао са званичницима Р. Српске и привредницима у згради општине.