Printer Friendly Version Generalni konzul Vladimir Nikolić prisustvovao otvaranju izložbe o srpskim pravoslavnim školama u BiH @ 28 January 2020 01:08 PM

U Arhivu Republike Srpske u Banja Luci, 27. januara 2020. godine, otvorena je izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH – letopisi iz fonda Pedagoškog muzeja u Beogradu” Aleksandre Milovanović.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena mesec dana, predstavljena su 32 letopisa koja predstavljaju autentičan dokaz zajedništva Srba u regionu.

Milovanovićeva je istakla da je izložba značajna jer predstavlja materijalni dokaz rada srpskih pravoslavnih škola na prostoru današnje BiH. “To su tačni datumi, imena učitelja, osnivača, kao i broj dece koja su pohađala ove škole”, rekla je Milovanovićeva pre otvaranja izložbe.

Pomoćnik ministra za kulturu R. Srpske Tanja Đaković rekla je da izložba govori o prosvetiteljskoj tradiciji srpskog naroda na prostoru BiH, te rečito opisuje period srpske istorije koji je obeležila borba za obrazovanje i emancipaciju. “Svesni činjenice da narod samo obrazovanjem ima budućnost, Srbi su u BiH tokom 19. veka osnivali škole i u tom poduhvatu snažno ih je podržavala Srpska pravoslavna crkva”, naglasila je Đakovićeva. Ona je istakla da je sve te vekovne borbe srpski narod izdržao, te se iznad svih stradanja izdizao gradeći na starim temeljima još čvršće građevine srpske prosvete i ponosa.

Izložbu je organizovao Arhiv R. Srpske u saradnji sa Pedagoškim muzejom iz Beograda, povodom obeležavanja Savindana -  uspomene na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Savu.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovale su zvanice iz kulturnog i javnog života i generalni konzul R. Srbije Vladimir Nikolić.