Printer Friendly Version Генерални конзул Владимир Николић присуствовао отварању изложбе о српским православним школама у БиХ @ 28 January 2020 01:05 PM

У Архиву Републике Српске у Бања Луци, 27. јануара 2020. године, отворена је изложба “Српске православне школе у БиХ – летописи из фонда Педагошког музеја у Београду” Александре Миловановић.

У оквиру изложбе, која ће бити отворена месец дана, представљена су 32 летописа која представљају аутентичан доказ заједништва Срба у региону.

Миловановићева је истакла да је изложба значајна јер представља материјални доказ рада српских православних школа на простору данашње БиХ. “То су тачни датуми, имена учитеља, оснивача, као и број деце која су похађала ове школе”, рекла је Миловановићева пре отварања изложбе.

Помоћник министра за културу Р. Српске Тања Ђаковић рекла је да изложба говори о просветитељској традицији српског народа на простору БиХ, те речито описује период српске историје који је обележила борба за образовање и еманципацију. “Свесни чињенице да народ само образовањем има будућност, Срби су у БиХ током 19. века оснивали школе и у том подухвату снажно их је подржавала Српска православна црква”, нагласила је Ђаковићева. Она је истакла да је све те вековне борбе српски народ издржао, те се изнад свих страдања издизао градећи на старим темељима још чвршће грађевине српске просвете и поноса.

Изложбу је организовао Архив Р. Српске у сарадњи са Педагошким музејом из Београда, поводом обележавања Савиндана -  успомене на првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саву.

Свечаном отварању изложбе присуствовале су званице из културног и јавног живота и генерални конзул Р. Србије Владимир Николић.